Gimnazijalci na satu Cool ture

Objavljeno: 14.02.2024. Pregleda: 91

Učenici I. f razreda općeg smjera subotičke gimnazije „Svetozar Marković“, koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, posjetili su s prof. hrvatskog jezika Monikom Ivanović Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata 14. veljače 2024. godine. U Zavičajnoj knjižnici Biblioteca Croatica dočekala ih je ravnateljica Zavoda Katarina Čeliković sa suradnicima Senkom Davčik i Branimirom Kopilovićem. Sat cool ture počeo je predstavljanjem Zavoda, ustanove koja 15 godina postoji i radi, kao jedan od pet manjinskih zavoda za kulturu u Vojvodini.

Približivši učenicima osnovne pojmove kulture i tradicije, ravnateljica je naglasak stavila na bogatu kulturnu tradiciju i značaj očuvanja kulturnog identiteta Hrvata u Srbiji, napose na očuvanju nematerijalne kulturne baštine hrvatske manjinske zajednice.

Nakon uvodnog dijela učenici su pogledali kratki film Živa baština - Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji koji je bio izvor informacija za kviz kojim je koordinirao stručni suradnik ZKVH-a Branimir Kopilović.

Po proglašenju pobjednika i uručivanja nagrada predstavljen je natječaj Zavoda Snimi kratki film mobitelom o nematerijalnoj kulturnoj baštini Hrvata u Srbiji, koji traje do 7. travnja 2024.godine. O načinu snimanja, temama, nagradama i mogućnostima snimanja filma govorila je suradnica Zavoda Senka Davčik koja je i sama pripremila kratki film snimljen mobitelom, kao primjer moguće ideje na temu oglavlja Bunjevki odnosno povezivanja marama.

Više o aktualnom natječaju čitajte OVDJE.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima