Hrvatske udruge i ustanove u „Noći muzeja“

Objavljeno: 14.06.2018. Pregleda: 46

Noc muzeja sl.3U velikoj, nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja koja je održana 19. svibnja, i ove je godine sudjelovalo nekoliko hrvatskih udruga kulture, kao i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Svi oni, kako kažu, žele prezentirati svoj rad široj publici a Noć muzeja je odlična prigoda za to. Zadovoljni su posjetom, posebice činjenicom da je među publikom bilo i mlađih generacija.
U ZKVH-u posjetitelji su se, uz izložbu radova grafičkog dizajnera Darka Vukovića Što smo vam to napravili, mogli upoznati s knjigama, publikacijama i CD-ima, te općenito radom te ustanove u proteklih deset godina postojanja.

HKC Bunjevačko kolo iz Subotice priredio je manju izložbu slika iz fundusa njihova Likovnog odjela. Vjerojatno najatraktivniji široj publici bio je stalni etno-postav Bunjevačka soba koji je otvoren prije par Noc muzeja sl.2godina pri Centru, a priređeni su i nastupi folkloraca (plesača i pjevača) Kola.
Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta se, u suradnji s mjesnim HKPD-om Matija Gubec, desetu godinu za redom uključila u Noć muzeja. Njihov je program počeo otvorenjem izložbe fotografija pod nazivom Devedeset godina od prve tavankutske Dužijance. Izložbu je otvorio Velimir Pleša, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici. U nastavku programa posjetitelji su imali priliku pogledati nastup članova srednje i reprezentativne plesne skupine HKPD-a Matija Gubec. Uslijedio je obilazak stalnog postava slika od slame koji se nalazi u mjesnoj župi. O povijesti i razvitku slamarstva u Tavankutu posjetiteljima je govorila Jozefina Skenderović, voditeljica Gupčeva slamarskoga odjela. Posjetitelji tavankutske Noći muzeja obišli su i tavankutsku crkvu Srca Isusova s kojom ih je upoznao župnik Franjo Ivanković. Program je završen na Etnosalašu Balažević na kojem se održavala radionica sekcije šlinga.
HLU Croart iz Subotice sudjelovala je u Noći muzeja s već ranije postavljenom izložbom slika s prošlogodišnje kolonije Stipan Šabić u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici.
Manifestacija Noć muzeja je u Srbiji održana petnaesti puta, ovoga puta u pedesetak gradova i mjesta.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P. / I. D.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
  • Izložba Vrijeme nade – slamarska umjetnost NKB Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima