I ravnatelj Zavoda na susretu s Milanovićem

Objavljeno: 18.01.2013. Pregleda: 102

Milanovic-i-predstavnici-Hr-01-2013-mTijekom radnog posjeta Republici Srbiji, nakon susreta sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem, u srijedu 16. siječnja 2013. godine, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu hrvatski je premijer Zoran Milanović razgovarao i s predstavnicima hrvatske manjinske zajednice u Srbiji. U izaslanstvu Hrvata iz Srbije bio je i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

 

Tijekom dvosatnoga razgovora, predstavnici hrvatske manjinske zajednice upoznali su premijera Milanovića s aktualnim stanjem u srbijanskom društvu i prilikama unutar hrvatske zajednice, problemima s kojima se suočavaju te izazovima pred kojima se nalaze ovdašnji Hrvati i u kontekstu toga očekivanja od Republike Hrvatske.

Milanovic-i-predstavnici-Hr-01-2013-2Ravnatelj Žigmanov je govorio o prilikama u području kulture, naglasivši sljedeće momente. Kultura Hrvata u Vojvodini još uvijek se nalazi procesu institucionalnoga razvoja i širenja kulturnih praksi, koje smjeraju kako na očuvanje kulturne baštine tako i na suvremeno umjetničko stvaralaštvo i rad u području znanosti. U tim nastojanjima suočavaju se i sa stanovitim problemima, među kojima se ističu: podzastupljenost hrvatskih sadržaja u programima rada kulturnih institucija čiji su osnivači tijela državne uprave, napose na planu zaštite kulturne baštine; mogu računati na daleko manju količinu novca u odnosu na druge manjine kada je riječ o proračunskim sredstvima tijela državne uprave; nedopustivo je malo od strane države osiguranog prostora za rad udruga kulture, koje su uz to veoma slabo tehnički opremljene; hrvatska kultura u Vojvodini često zna biti objekt negativnih politika – od brutalnoga nijekanja pa do prešućivanja; kada je riječ o odnosu Hrvatske i prostora kulture vojvođanskih Hrvata, ravnatelj Žigmanov je iskazao očekivanje da Republike Hrvatska bude inkluzivnija u cijelom spektru od politike preko mogućnosti konkuriranja na financijska sredstva pa do veće vidljivosti u prostorima javnosti u Hrvatskoj.

Premijer Zoran Milanović sa svojim suradnicima pozorno je saslušao obraćanje ravnatelja Žigmanova te rekao kako će vidjeti što Republika Hrvatska može učiniti da se jedan dio problema riješi.

Fotografije: RTS i Radio Subotica

Obaveštenje o kolačićima