Izabrane pjesme Miroslava Slavka Mađera predstavljene u Zagrebu

Objavljeno: 06.12.2014. Pregleda: 58

Madjer predstavljanjeZG2014-1U prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, 4. prosinca 2014. godine, održano je predstavljanje knjige Izabrane pjesme istaknutog i nagrađivanog hrvatskog književnika vojvođanskih korijena, Miroslava Slavka Mađera. Mađerov poetski opus tijekom 65 godina stvaralaštva je impozantan i broji više od 2.500 pjesama sadržanih u 24 zbirke.

 

Madjer predstavljanjeZG2014-3Rođeni Srijemac u Hrtkovcima, od ranog djetinjstva je upijao ljepote ravničarskog predjela, te motivi tog krajolika odišu i u njegovim pjesmama. Prema riječima dr. sc. Hrvojke Mihanović Salopek, Mađerova djela obiluju panonskim, srijemskim i slavonskim motivima, koji su uvijek uvjerljivi, čulni, dojmljivi, iskonski vitalni, te prikazuju naturalističku zbiljnost i simboličko značenje koje izvire iz pjesnikova duhovnog poistovjećenja s krajolikom.

U svojim djelima autor je pokazivao sklonost ka daljinama koje se podudaraju sa beskrajem nepregledne ravnice i jednu panonsku tragalačku upitnost odgonetanja svojih bitaka. Iako je njegovo pjesništvo čin, bitka, oaza postojanja, dr. sc. Mihanović Salopek ističe kako je Mađer itekako polemizirao i s vlastitom poezijom, s vlastitim trenucima zasićenja i današnjice koja sve manje čita.

Madjer predstavljanjeZG2014-2Sunakladnik ove zbirke pjesama je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. O doprinosima suvremenoj hrvatskoj književnosti koji dolaze izravno s prostora Vojvodine govorio je ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. „Prinosi koji su dolazili od Hrvata koji nisu s ovih prostora bili su značajni, a Miroslav Slavko Mađer je jedno od tih imena. On dolazi iz Hrtkovaca, mjesta koje je simbol stradanja Hrvata u Vojvodini 90-ih godina, on dolazi s prostora u kojem, unatoč svemu, još uvijek postoji određeni broj Hrvata koji, u okvirima koji im nisu naklonjeni, ipak nastoje sačuvati svoje ime i raditi na stvaranju književnih i znanstvenih uradaka. Taj prostor često puta je nevidljiv kada je u pitanju ono što je hrvatsko“, istaknuo je Žigmanov dodavši da je zahvaljujući DHK-u taj kulturni prostor objedinjen.

Miroslav Slavko Mađer ovogodišnji je dobitnik nagrade Dragutin Tadijanović koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na predstavljanju knjige, uz autora su sudjelovali akademik Ante Stamać, dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Mirko Ćurić, predsjednik Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskoga.

Tekst: Hrvatska riječ (Dijana Prćić)
Fotografije: DHK

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima