Katalog uz izložbu „Bunjevačke i šokačke novine" (1870. – 2020.)

Objavljeno: 03.08.2020. Pregleda: 55

katalog uz izlozbu BiSNU povodu 150. obljetnice objave prvog broja Bunjevačkih i šokačkih novina (1870. – 2020.), pokretača, izdavača i urednika Ivana Antunovića, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata pristupio je pripremi izložbe kojom bi se obilježio veliki jubilej ne samo ovih Novina već novinstva Hrvata u Srbiji. Prvi broj Bunjevačkih i šokačkih novina, „od stranaka nezavisni“ politički tjednik, pojavio se 19. ožujka 1870. godine u Kalači. Tako je 150 godina kasnije, na dan rođenja narodnog preporoditelja Ivana Antunovića, ujedno praznika hrvatske zajednice u Srbiji, u Monoštoru otvorena izložba Bunjevačke i šokačke novine (1870. – 2020.) na kojoj je na dvadeset panoa predstavljen sadržaj i značaj ovih Novina. Suorganizatori izložbe su NIU Hrvatska riječ i Hrvatsko nacionalno vijeće koji se time uključuju u projekt Godine novog preporoda.

Izložbu prati istoimeni katalog, autorice (i izložbe) Katarine Čeliković, nakladnika ZKVH-a, koji kroz 24 stranice slijedi sadržaj izložbe i na vrlo ilustrativan način predstavlja Bunjevačke i šokačke novine i Bunjevačku i šokačku vilu kao kulturni prilog Novinama, a potom i kao samostalnu publikaciju. Tako se u katalogu prati povijesni kontekst pokretanja ovih Novina, njihova recepcija među bunjevačkom elitom, ali i pukom, te Antunovićevi pozivi na pretplatu, odnosno na narodni preporod. Katalog predstavlja novinske rubrike, tematiku lista, nadometke (prilog nazvan „Nadometak“, kasnije Bunjevačka i šokačka vila), književni sadržaj, jezik Novina i Vile, toponime, veze s Hrvatskom, suradnike, a prikazuju se i odjeci Novina tijekom povijesti. Autorica izložbe i kataloga je priredila tekst o povijesti novinsta Hrvata u Vojvodini (Republici Srbiji) prema tekstovima Tomislava Žigmanova i Maria Bare.

Autorica u uvodnim riječima piše kako su Bunjevačke i šokačke novine Ivana Antunovića bile prekretnica u hrvatskom preporodu u Bačkoj, a osnovni im je cilj bio izgraditi nacionalnu svijest prosvjetom i kulturom te da su se, „suočene s brojnim problemima, s malim brojem čitatelja, nedovoljno suradnika i manjkom novca, Novine i njihov urednik oduprijeli kulturnoj i jezičnoj asimilaciji u Ugarskoj i dali zamah generacijama koje su stasale u ovom preporoditeljskom krugu. Antunović je postao narodni vođa i prosvjetitelj, a Novine su temelj narodnog kulturnog i prosvjetiteljskog preporoda i formiranja političkog identiteta Hrvata u Bačkoj te njihove integracije u modernu hrvatsku naciju. Duga povijest novinstva i narodnog preporoda vrijednosti su na kojima Hrvati u Srbiji 2020. godine temelje svoj nacionalni ponos. Vrijednosti 'Starog rodoljuba', Ivana Antunovića, aktualne su i danas. U godini novog preporoda, po uzoru na bogato povijesno nasljeđe i preporoditelja, hrabro ostvarujemo svoje kulturne i političke težnje. Doprinos tomu je i ova izložba.“

Grafički dizajn kataloga potpisuje mr. sc. Darko Vuković, a tiskan je u 1000 primjeraka u tiskari Simbol u Petrovaradinu.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima