Knjiga Helene Sablić-Tomić „O strasti, čitanju i dokolici“ predstavljena u Novom Sadu

Objavljeno: 08.10.2012. Pregleda: 62

predstavljanje knjige hst u ns-2012U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Muzeja Vojvodine, u Novom Sadu je 25. rujna 2012. godine, predstavljena knjiga „O strasti, čitanju i dokolici" prof. dr. sc. Helene Sablić-Tomić. Riječ je o knjizi eseja ove osječke književnice i književne kritičarke, dekanice Umjetničke akademije u Osijeku i sveučilišne profesorice, koju je objavila naklada „Ljevak" 2011. godine.

Ističući zadovoljstvo predstavljanjem ove knjige, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov naglasio je kako kulturni prostor Hrvata u Vojvodini ne treba razumjeti kao otočni, odvojen i samostalan, nego kao težnju da se postane integralni dio multikulturnog prostora Vojvodine.

Doc. dr. sc. Nives Tomašević, urednica u nakladničkoj kući „Ljevak" iz Zagreba, rekla je kako je knjiga koja se predstavlja četvrta u nizu knjiga autorice koju kao plod suradnje i povjerenja izdaje „Ljevak".

„Helena je sjajna autorica koja će svojim tekstovima odgojiti veliki broj mladih čitatelja, zavest će ih svojim pisanjem i vratiti knjizi. Ona bez obzira piše li svojim studentima ili piše sveučilišni udžbenik ili nam se obraća jednim intimnim tonom kao primjerice u 'Dnevniku nevidljivoga' ili piše sjajne eseje kao što je ova knjiga, piše doista tako da nekom magičnom privlačnošću uzimamo njene knjige i ne samo da ih s užitkom čitamo nego često možemo njene knjige shvaćati kao jedan mali leksikon. Autorica nas upućuje na koji način ćemo čitati, skrećući nam pozornost i na one autore koje smo možda zaboravili pročitati ili im nismo dali pažnju koju smo trebali", kazala je Nives Tomašević.

Govoreći o knjizi svoje nekadašnje studentice, prof. dr. sc. Jasna Melvinger rekla je kako već naslovom autorica otkriva da je usmjerena prema onim sadržajima koji u današnjoj ubrzanoj utrci s vremenom i preokupiranosti novim tehnologijama sve više nedostaju.

o strastihstomic„Ovo nije knjiga za one koje nemaju nikakvu želju za samoćom, koji ne znaju gdje se nalazi drugi, koji ne mogu zamisliti zašto bi bilo vrijedno biti sam i stapati se s tekstom. Ona nije knjiga za one koji žele ostati mirni, ona traga za čitateljima koji žude izaći iz ustaljenog klišea ponašanja i mišljenja. Trodjelna naslovna sintagma ove nekonvencionalne otvorene knjige korespondira s njenom kompozicionom strukturom pa tako i slijede tri tematske cjeline: eseji o strasti, zapisi o čitanju i bilješke o dokolici. Nepretenciozno formuliranim podnaslovom 'Mali eseji' autorica čini se ne želi reći samo to da sedamnaest tekstova koji su sadržani u njenoj knjizi nisu predugi za čitanje nego tim podnaslovom prije svega deklarira svoju postmodernu nehajnost u svom odnosu na ekskluzivnost velikih tema. Naslovi njezinih eseja su literarno atraktivni, često metaforični. Pod strašću ona podrazumijeva osobnu stvarateljsku poticajnu energiju koju prepoznaje u tekstovima drugih često uzaludno tražeći tu energiju u suvremenom hrvatskom ljubavnom romanu", rekla je Melvinger zaključivši kako je autorica ovom knjigom dala značajan doprinos i inovativnoj polidiskursivnosti i umjetničkoj literarnoj izražajnosti postmodernog hrvatskog eseja.

Na promociji je govorila i književna kritičarka mr. sc. Snežana Ilić. „Parafrazirajući naziv posljednjeg romana Irene Vrkljan 'Svila nestala, škare ostale', rekla bih kako će, srećom po Helenu i čitateljsku publiku u Hrvatskoj, Helenine škare iskrojiti još stotine fragmenata najfinije svile kreativnog i imaginativnog, i ti će fragmenti na kraju svih krajeva činiti jednu bogatu cjelinu o ovom dijelu svijeta, ispisanu i pečatiranu Heleninim rafiniranim ženskim rukopisom", kazala je Ilić.

Helena Sablić-Tomić je naglasila svoju suradnju s novosadskim grafičkim dizajnerom i sveučilišnim profesorom Darkom Vukovićem kao i Tomislavom Žigmanovim koji se, kako je dodala, trudi predstaviti hrvatsku književnost nastalu u Vojvodini i upisati je u povijest hrvatske književnosti.

„Mislim da je nužno da mi koji živimo u matici prigrlimo svu kulturnu energiju koja je koncentrirana ovdje prijeko jer tek na taj način ona može ići ovakvim tragom naših susreta", rekla je Helena Sablić- Tomić.

Tekst i fotografija: Ankica Jukić-Mandić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima