Likovno stvaralaštvo Ivana Tikvickog Pudara u ZKVH-u u Godini velikana

Objavljeno: 06.02.2013. Pregleda: 55

Izlozba Pudar ZKVH-1Stota obljetnica rođenja Ivana Tikvickog Pudara bila je povod za otvorenje izložbe „Likovno stvaralaštvo Ivana Tikvickog Pudara“ 31. siječnja 2013. godine u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici. Ovom izložbom Zavod nastavlja program obilježavanja stoljetnih obljetnica rođenja hrvatskih velikana u Vojvodini, započet 2012. godine.

Izlozba Pudar ZKVH-2Otvarajući izložbu, povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković Dulić predstavila je ovog subotičkog pravnika i slikara kao slikara zavičajne tematike i jednog od aktera hrvatske likovne scene u Subotici, koji je stvarao u razdoblju od 1946. do sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Školovao se u subotičkoj Gimnaziji gdje ga crtanju podučava Sava Rajković, i gdje postavlja temelje svojeg kasnijeg načina rada. Početak njegova stvaralaštva, dakle '48., '49. godine, karakterizira portret i grafika, za koju je u tom razdoblju dobio i brojne nagrade, dok je od 1960-ih njegovo slikarstvo usmjereno na temu zavičajnog pejzaža, u tehnici akvarela i u tehnici ulja. Istaknuta je i njegova prisutnost i rad u okviru poslijeratnog Kursa figuralnog crtanja, gdje se u društvu tadašnjih i budućih aktera subotičke likovne scene ističe kao vrstan crtač. Njegova prisutnost u likovnom životu Subotice poklapa se s radom Kursa i kasnije Likovne sekcije Subotice, do kraja pedesetih godina, kada se povlači pred akademskim slikarima grada, no to ne znači da on prestaje slikati“ rekla je autorica postava.

Ivan Tikvicki Pudar-mTikvicki je bio jedan samozatajni, zavičajni slikar koji je svoj talent podredio pravu, koje mu je bila profesija. Ipak, smatra Vuković Dulić, sagledavanjem njegove slikarske zaostavštine, postajemo svjesni njezinih likovnih kvaliteta i činjenice kako Tikvickom pripada mjesto u povijesti zavičajnog slikarstva. Zaostavština svjedoči o njemu kao talentiranom, strastvenom slikaru koji sigurnim potezom i životnim koloritom stvara prepoznatljiv slikarski stil.

Ivan Tikvicki nije doživio svoju retrospektivnu izložbu iako je parcijalno izlagao svoje radove. Posljednja izložba na kojoj su bili njegovi radovi je ona u Gradskom muzeju 2011. posvećena Kursu figuralnog crtanja, te prije toga 2007. u Perčić galeriji kada je bilo prikazano njegovo slikarstvo posvećeno temi pejzaža.

Tijekom svog radnog vijeka, Ivan Tikvicki Pudar bio je sudac, ali i društveno angažirana osoba: bio je aktivni član Matice hrvatske u Subotici, sudjelovao je u organizaciji Dužijance krajem 60-tih, u KUD-u „Bunjevačko kolo“, a pomagao je i Stipanu Šabiću i Naci Zeliću u organizaciji likovne sekcije tavankutskog KUD-a „Matija Gubec“. Nakon sloma Hrvatskog proljeća njegov umjetnički rad bio je slabo vidljiv u subotičkoj javnosti.

Izlozba Pudar ZKVH-3Na izložbi u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata može se, nakon puno godina, vidjeti dio njegova bogatog stvaralaštva, rekla je Ljubica Vuković Dulić:

„Izložba postavljena u Zavodu sačinjena je od crteža koji su u privatnom vlasništvu Vesne Karadžić, kćeri Ivana Tikvickog Pudara. Odabrano je 30 crteža iz svih razdoblja, što zapravo čini jedan vrlo mali segment njegova stvaralaštva, budući da je riječ o velikoj likovnoj ostavštini, koja je dobrim dijelom i sačuvana, što je ujedno značajno i za buduće istraživače njegova umjetničkoga rada. “

Slika-PudaraU okviru ove obljetnice u pripremi je projekt Gradskog muzeja koji treba sažeti njegov cjelokupni rad, a koji se planira realizirati u drugoj polovici godine.

Istoga dana predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskoga nacionalnog vijeća i rodbine, položili su cvijeće na grob Ivana Tikvickog na Bajskom groblju, a nakon otvorenja izložbe služena je sveta misa u subotičkoj katedrali.

Izložba se u prostorijama Zavoda, Harambašićeva 14, može pogledati do konca mjeseca travnja 2013. godine.

Tekst: Katarina Čeliković
Fotografije: Ljiljana Dulić Mészáros

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima