Nova knjiga „Povijest podunavskih Hrvata“ Roberta Skenderovića izišla iz tiska

Objavljeno: 03.01.2018. Pregleda: 23

robert skenderovic naslovnica manjaU nakladi Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatskog instituta za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje sredinom siječnja iz tiska je izišla knjiga dr. sc. Roberta Skenderovića Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije. Knjiga izlazi u Zavodovoj Biblioteci Prinosi za povijesna istraživanja, knjiga 2 te Podružnice Bibliotheca Croatica: Slavonica, Sirmiensia et Baranyensia, Studije, knjiga 22.

Autor je na 366 stranica u sljedećih sedam poglavlja prikazao povijest podunavskih Hrvata: Uvod, Migracije iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine u Podunavlje u kasnome srednjem vijeku (do Mohačke bitke 1526. godine, Bačka pod vlašću Osmanlija, Društveni život podunavskih Hrvata u 18. stoljeću, Preporodno doba, Subotica – središte bačkih Hrvata i Prvi svjetski rat.

Razloge za objavu knjige autor vidi u sljedećem: „Povijest podunavskih Hrvata imala je sve do danas status marginalne i neistražene teme hrvatske historiografije. Štoviše, vlastita je povijest u velikoj mjeri nepoznata i samim podunavskim Hrvatima. Takva marginaliziranost povijesti podunavskih Hrvata svakako je neopravdana, a njezine uzroke treba tražiti u političkim prilikama u kojima su Hrvati živjeli tijekom zadnja dva stoljeća. Podunavski Hrvati jesu mala, ali fina grana hrvatskoga naroda. Osim toga, njihova je povijest zanimljiva i s gledišta općega istraživanja identiteta, modernizacije i nacionalne integracije, kao primjer izgradnje nacionalnoga identiteta u izuzetno nepovoljnim prilikama.“

Izdavanje ove knjige novčano je pomoglo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Knjiga se može nabaviti u prostorijama Zavoda (Laze Mamužića 22, Subotica) ili naručiti putem elektroničke pošte ili telefonom. Cijena primjerka je 1000,00 dinara.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima