Pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić posjetio Zavod

Objavljeno: 31.08.2012. Pregleda: 49

posjet grujica-2012-1Tijekom radnog posjeta institucijama kulture i informiranja u Subotici, pokrajinski tajnik za kulturu i javno informiranje Slaviša Grujić posjetio je 30. kolovoza 2012. i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Pozdravljajući gosta, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov je izrazio radost što Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje ovim posjetom očituje spremnost za nastavak odlične suradnje i daljnju dobru komunikaciju.

Žigmanov je kao najvažnije probleme istaknuo nedostatak odgovarajućeg radnog prostora za rad Zavoda, ali i drugih hrvatskih ustanova i institucija, nedostatak novca za provođenje kulturnih i drugih aktivnosti, te nepostojanje kazališne scene na hrvatskom jeziku.

Da u Pokrajini postoje i dobre namjere i želje spram hrvatske zajednice, ne treba sumnjati, rekao je Slaviša Grujić. Iako je hrvatska zajednica kasnije krenula u ostvarenje svojih manjinskih prava i vlastito institucionaliziranje, to je opravdanje samo za jedan određeni rok.

posjet grujica-2012-2„Hrvatska nacionalna zajednica s pravom očekuje više, a dakako i nekakvo upodobljavanje. Hrvatsko-srpski odnosi su oduvijek bili specifični, samo što su ranije bili specifični na drukčiji način. Sada se moramo vraćati u nekakvo ranije razdoblje i prepoznati ono što nas je povezivalo. Vjerujem da se to nije nikada niti izgubilo. Sada je došao trenutak da to ponovno pokažemo. Vaše mjesto je izuzetno važno i upravo zbog tih hrvatsko-srpskih odnosa treba ih graditi direktno, a ne postepeno", zaključio je Grujić.

Tijekom svog posjeta Subotici, Slaviša Grujić je posjetio NIU „Hrvatska riječ", lokalnu samoupravu, Narodno kazalište, te Radio Suboticu. U razgovoru s čelnicima hrvatskih ustanova, on je istaknuo kako bi hrvatskoj zajednici trebalo omogućiti brži razvitak u odnosu na druge nacionalne zajednice u Vojvodini, kako bi sustigli ujednačenu razinu institucionalne razvijenosti s drugim nacionalnim zajednicama u pokrajini.

U sastavu delegacije bili su pomoćnik pokrajinskog tajnika za suvremenu umjetničku produkciju i međuregionalnu suradnju Dragan Srećkov, pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu manjinskih zajednica i amaterizam Attila Juhász te pomoćnik pokrajinskog tajnika za medije Kalman Kuntić.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
  • Avaške godine u Zagrebu
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima