Potpisan sporazum o suradnji Filozofskog fakulteta iz Osijeka i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Objavljeno: 25.03.2022. Pregleda: 98

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Ivan Trojan i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice Tomislav Žigmanov potpisali su u ponedjeljak, 21. ožujak 2022. godine sporazum o međusobnoj suradnji.

Trojan je u obraćanju novinarima uoči samog čina potpisivanja ugovora istaknuo važnost ove suradnje koji treba shvatiti i kao pružanje pomoći hrvatskoj manjinskoj zajednici u susjednoj državi. Rekao je kako je ta komunikacija obostrana.
„Važno je ovdje spomenuti interes i potencijal naših kolega s Odsjeka za povijest, kvalitetnih znanstvenika i istraživača, koji mogu raditi na velikom korpusu hrvatske kulture, a nalazi se izvan granica matične zemlje. Mislim da se njihovim djelovanjem stvaraju odlični temelji koji bi mogli pomoći očuvanju hrvatske riječi i tradicije u Vojvodini“ rekao je dekan Filozofskog fakulteta.
Potpisivanje sporazuma u Osijeku Žigmanov je nazvao rezultatom višegodišnje uspješne i bogate suradnje u brojnim područjima osječkog Filozofskog fakulteta i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.
„Područje kulture unutar hrvatske zajednice u Srbiji, odnosno u Vojvodini, iznimno je bogato, ali i još uvijek nedovoljno razvijeno, napose kada je u pitanju znanost. Tu su naša očekivanja kada je posrijedi suradnja s Hrvatskom i njezinim znanstvenim institucijama velika. Vjerujemo da ovim formaliziranjem naše suradnje što su potaknule kolege s Odsjeka za povijest možemo učiniti više kada su u pitanju istraživanja onoga što su baštinski nanosi hrvatske zajednice u Vojvodini, ali i kada su posrijedi suvremeni izazovi koji se nas tiču. Mislim da je ovo pravi trenutak da formaliziramo našu suradnju, s nadom da će ona imati brojne pozitivne ishode. Vjerujemo da ćemo i mi koji djelujemo u području kulture i znanosti među Hrvatima u Vojvodini dobiti više nego za nas potrebno priznanje da smo institucija koja uživa određenu količinu respekta kada je u pitanju suradnja u ovim područjima. Očekujemo da ćemo tako osnaženi u mjesnom kulturnom prostoru biti drukčije vrednovani što će nas činiti respektabilnijim. Taj pothvat mogao bi utjecati i na jačanje neke vrste sebecjenja unutar hrvatske zajednice u Vojvodini. Naši su izazovi ondje brojni. Jedan od njih jest da živimo u prostoru koji niječe naše sposobnosti. Živimo u prostoru gdje nas se želi staviti u određenu vrstu segregiranog prostora svedenog na folklor i tradiciju. Mi se tomu, činim mi se, uspješno opiremo. Imamo važne i snažne iskorake kada je u pitanju znanost i druga područja tzv. visoke kulture. Ovaj sporazum može biti samo potvrda našim nastojanjima“ istaknuo je Žigmanov.

Potpisani sporazum nosi sa sobom i cijeli niz mogućnosti vezanih uz apliciranje na financiranje zajedničkih projekata u odnosu prema fondovima Europske unije, pogotovo kada je riječ o prekograničnoj suradnji.

Izvor: www.glas-slavonije.hr (D.Celing)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
  • Dužijanca u Žedniku
  • XXIV. Lemeška Dužijanca
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima