Projekt Topoteka Baština Hrvata u Srbiji – priključite se!

Objavljeno: 10.01.2020. Pregleda: 61

Topoteka Baština Hrvata u Srbiji logoZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), u suradnji s ICARUS-om (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja), uz financijsku potporu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske, otvorio je virtualnu arhivsku zbirku Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/). U okviru virtualne platforme javnosti ćemo predstaviti fotografije, pisma, karte, razglednice, zvučne zapise i drugi dokumentarni materijal iz bliže i dalje prošlosti koji tematiziraju baštinu Hrvata u Srbiji a koja se trenutno nalazi razasuta po ladicama i ormarima u brojnim obiteljskim zbirkama.

Topoteka osim naziva, primjerice fotografije, pruža informacije, ukoliko su poznate, o vremenu njezina nastanka, mjestu (uz naziv mjesta postoji mogućnost točnog lociranja na Google maps), vlasniku i autoru fotografije, kao i detaljniji opis dokumenta te tagiranje (ključne riječi povezane uz fotografiju). Sve što je pohranjeno na ovoj platformi trajno je sačuvano, jer je topoteka umrežena s arhivskom europskom zajednicom i kompletan materijal je pohranjen na njihovim serverima što znači da na taj način trajno čuvamo svoju baštinu, a s druge strane je činimo dostupnom javnosti. Posebna vrijednost topoteke je u tome što su dokumenti vrlo lako pretraživi po ključnim riječima, lokacijama na mapi, kao i po vremenu nastanka.

Vrijednost topoteke Baština Hrvata u Srbiji će ovisiti o količini arhivske građe koju svi zajedno uspijemo prikupiti u našem zajedničkom i svima dostupnom digitalnom arhivu.

Stoga ZKVH poziva pojedince koji u svojim privatnim arhivima čuvaju stare, vrijedne fotografije, i druge dokumente, da se jave administratoru na e-mail adresu topoteka@zkvh.org.rs ili na brojeve telefona 024/535-533 i 064/6591751 kako bi sudjelovali u popunjavanju topoteke. Osim po Vojvodini, Srbiji, za koje je u planu organizirano prikupljanje građe na terenu u dogovoru s lokalnim udrugama kulture, predstavnicima Crkve i pojedincima koji posjeduju vlastite zbirke, građa će se prikupljati i u inozemstvu gdje žive Hrvati rodom s područja Vojvodine, odnosno Srbije a koji posjeduju fotografije i druge dokumente koji predstavljaju baštinu Hrvata u Srbiji. Topoteka poštuje autorska prava, što znači da vlasnik potpisuje suglasnost o objavi, njegovo je ime navedeno na internetskoj platformi (na dokumentu), a dokumenti se ne mogu preuzimati bez odobrenja.

Upute o slanju dokumenata u digitalnom obliku, Izjava o suglasnosti za objavu kao i prateći obrazac uz fotografije se nalazi na sljedećem linku: dokumenti

Održavanje topoteke koordinira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a administrator je Josip Bako, tajnik ZKVH-a.

Uključite se u suvremeni tijek kulturne povijesti i postanite vidljivi dio naše priče a mi ćemo sačuvati vašu priču: objavite dio svoje obiteljske zbirke na portalu Topoteka jer svi mi zajedno činimo baštinu Hrvata u Srbiji! Pokažimo je jedni drugima i svima zainteresiranima u svom njenom bogatstvu!

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima