Somborska promocija zbornika s osmog i devetog međunarodnog okruglog stola „Urbani Šokci“

Objavljeno: 26.03.2015. Pregleda: 2

PredstavljanjeUrbaniSokci-SO2015-1Udruga građana „Šokačka grana“ iz Osijeka i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata tiskali su zbornik Šokci : Bunjevci : Panonija – Europa u kome su objavljeni radovi s osmog i devetog Međunarodnog okruglog stola Urbani Šokci Panonski kontekst šokačke i bunjevačke kulture i tradicije (2013. godine) i Kako se to može biti Europljanin i živjeti u Šokadiji (2014. godine). Zbornik je u Somboru predstavljen 21. ožujka 2015. godine u organizaciji udruga „Šokačka grana“ iz Osijeka i „Urbani Šokci“ iz Sombora te Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U organiziranju okruglog stola sa „Šokačkom granom“ od 2009. godine sudjeluje i somborska udruga. Okrugli stolovi organiziraju se u Osijeku i Somboru, a od 2013. godine zbornik se tiska uz sunakladništvo sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Počasna predsjednica „Šokačke grane“ mr. sc. Vera Erl podsjetila je na desetogodišnjicu rada udruge i najznačajnije projekte, među koje svakako spada i okrugli stol Urbani Šokci i suradnja s „Urbanim Šokcima“ i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata. „Mi smo početkom veljače proslavili desetogodišnjicu rada, a odmah po osnivanju uspostavili smo vezu sa Šokcima i Bunjevcima u Mađarskoj i Vojvodini. Na taj način Šokci i Bunjevci umreženi su na cijelom panonskom prostoru“, kazala je Vera Erl i dodala da je okrugli stol Urbani Šokci vrlo brzo dobio međunarodni karakter, jer su uključeni i Šokci i Bunjevci s cijelog panonskog prostora. Svaki okrugli stol, a do sada ih je bilo devet, praćen je tiskanjem zbornika, kojih je sedam, s obzirom na to da su tiskana dva dvobroja. „Cijeli projekt osmislili su znanstvenici, a on je usmjeren u pravcu kulturnih i znanstvenih institucija i na taj način smo i šokaštvu dali onaj značaj koji mu pripada u kulturno-baštinskom krugu Hrvatske“, kazala je Vera Erl.

Zbornik s posljednja dva međunarodna okrugla stola predstavila je jedna od priređivačica dr. sc. Helena Sablić Tomić. „U zborniku je tridesetak tekstova, a otvaraju ga tri teksta u povodu 90. obljetnice rođenja Julija Njikoša. U poglavlju o književnosti Tomislav Žigmanov odgovara kako se mogu identitetske sastavnice i slike svijeta Bunjevaca prepoznati u tri pripovijetke Veljka Petrovića. Slijede tekstovi koji se bave šokačkom književnošću, prilozi o tomu što Bunjevci i Šokci znače u povijesti i kulturi. Bunjevci i Šokci u europskom, odnosno panonskom prostoru jesu zaista poticaj na razmišljanje imamo li mi prostora u toj našoj Europi“, dio su sadržaja zbornika koji je predstavila Sablić Tomić.

Katarina Čeliković, menadžerica za kulturu Zavoda, osvrnula se na početak suradnje sa „Šokačkom granom“ i „Urbanim Šokcima“: „Sunakladništvo je rezultat trajnog opredjeljenja naše institucije, opredjeljenje koje sadrži i međunarodnu suradnju sa sličnim institucijama u inozemstvu na području kulture, umjetnosti i znanosti. U Hrvatskoj i Mađarskoj je petnaestak institucija s kojima Zavod surađuje od početka svoga rada 2009. godine.“ Prema njezinim riječima, za razliku od prethodnog zbornika koji je tiskan u 300 primjeraka, ovaj posljednji tiskan je u 400 primjeraka, a na 436 stranica među 36 radova je i 11 radova autora iz Vojvodine. „Gotovo trećina radova djelo su naših autora, a i neki autori iz Hrvatske bavili su se nama. Objavljeni radovi potvrđuju opravdanost pozitivne ocjene o značaju zbornika za mjesni kulturni prostor Hrvata u Vojvodini. Kvaliteti zbornika pridonosi raznovrsnost tematike i heterogenost autora, a što je posebno važno i znanstvena i publicistička relevantnost objavljenih radnji“, kazala je Katarina Čeliković.

Urbani Sokci 8-9-mZavršnu riječ imala je predsjednica Udruge građana „Urbani Šokci“ Marija Šeremešić. „Međunarodni okrugli stol postao je prepoznatljiv kako u Somboru, tako i pokrajinskim tajništvima i Ministarstvu kulture Srbije, koji na natječajima podržavaju ovaj projekt“, rekla je Šeremešić.

Predstavljanje zbornika završeno je uručivanjem zahvalnica koje je Vera Erl u povodu desete obljetnice „Šokačke grane“ uručila udrugama s kojima surađuju. Zahvalnice su dobili Marija Šeremešić, predsjednik KUDH-a „Bodrog“ Željko Šeremešić i Kata Pelajić, predsjednica HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne.

U pratećem programu korizmene i uskrsne pjesme pjevale su članice KUDH-a „Bodrog“. U povodu pete obljetnice od smrti Josipa Pašića ulomke iz njegovog romana Kraj našeg Dunava čitali su članovi „Bodroga“ Davor Francuz i Vlada Forgić, a u povodu 95. obljetnice od smrti Stipana Bešlina njegove pjesme recitirali su najmlađi članovi „Urbanih Šokaca“ Ema i Ognjen Terzić.

Promocija zbornika priređena je u nedavno otvorenom Pastralnom centru župe Uzvišenja sv. Križa u Somboru, koji je na raspolaganju za organiziranje različitih programa.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima