Stara „Subotička Danica“ i na mobitelima

Objavljeno: 02.02.2017. Pregleda: 38

digitalizirana bastina 1Vlasnici tableta, mobitela, smartphona i sličnih suvremenih medija mogu čitati stari tečaj Subotičke Danice, ali i drugih digitaliziranih sadržaja na internetskoj stranici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Dovoljno je da na svom uređaju odu na link:

http://www.zkvh.org.rs/storage/app/media/digital/periodika/danica/danica_1884.pdf i otvara se kalendar za 1884. godinu.

Dostupnost građe zainteresiranim istraživačima i svim drugim korisnicima bila je glavni cilj razvojnog projekta ZKVH-a „Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe Hrvata u Vojvodini i izgradnja digitalne zbirke“ čiju je realizaciju pomoglo Ministarstvodigitalizirana bastina 3 kulture Republike Srbije. Internetska stranica Zavoda napravljena je po sistemu slobodnog upravljanja sadržajem (CMS). Podržava nove jezike HTML5 i XHTML za kreiranje web sadržaja koji omogućuju da se njen sadržaj može vidjeti, osim na računalima, i na tabletima  te mobilnim telefonima nove generacije.

Podsjetimo, digitalizirana građa dostupna je na internetskoj stranici Zavoda od kraja 2016. godine, a broj posjeta pokazuje veliku zainteresiranost. Tako se mogu čitati „stari“ tekstovi, kao što su knjige: Slavjan na svetih dnevih ili blagdanih crkvenih (1875.) Ivana Antunovića, Bunjevci i Šokci (1939.) Marka Čovića i Alekse Kokića, Povijest Hrvata u Vojvodini (1930.) Petra Pekića, ali i stari časopisi, primjerice Bunjevačko kolo: omladinski časopis za književnost i kulturu (1933. – 1936.). Oni koji vole glazbu naći će zanimljive skladbe dr. Josipa Andrića. Povijest nam je sada bliža nego ikada, a u pripremi su i drugi sadržaji.

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Općinska smotra recitatora Pjesniče naroda mog
  • Znanstveni kolokvij ZKVH-a o ulozi kulturnog nasljeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcija rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima