Studenti kroatistike iz Pečuha posjetili Suboticu i Tavankut

Objavljeno: 17.04.2015. Pregleda: 9

Stud kroat u ZKVH2015-1Studenti i profesori Katedre za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Pečuhu te djelatnici Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, 17. i 18. travnja 2015. godine obavili su dvodnevnu terensku nastavu u Srbiji (Vojvodina) i Hrvatskoj. Tom su prigodom posjetili Suboticu, gdje ih je primio ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, potom Tavankut, gdje su pogledali tamošnju etnokuću „Balažević“, te Galeriju Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD „Matija Gubec“, a istoga su se dana upoznali sa secesijskim graditeljstvom grada Subotice.

Stud kroat u ZKVH2015-2Boravak u Subotici započeo je posjetom Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata. Primio ih je ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov sa svojim suradnicama, Katarinom Čeliković i Ljiljanom Dulić Mészáros. Pošto su razgledali nove prostorije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, kupljene i opremljene darom grada Zagreba, Vlade RH i Pokrajine Vojvodine, poslušali su više nego zanimljivo predavanje Tomislava Žigmanova naslova Hrvati u Srbiji – stanje i perspektive. Žigmanov je postavio retoričko pitanje „Tko su Hrvati u Srbiji?“ i odgovorio na njega, govorio je o Hrvatima u Srbiji na početku XXI. stoljeća, i njihovim osnovnim demografskim značajkama, o Srbiji danas i stanju demokratske konsolidacije, o izazovima s kojima su danas suočeni Hrvati u Srbiji, te o Hrvatima u Srbiji i pitanju budućnosti.

Stud kroat u ZKVH2015-3Uime Katedre za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Pečuhu zahvalio je na iscrpnom predavanju voditelj katedre dr. sc. Stjepan Blažetin, a profesorica Timea Bockovac predala je skroman poklon u znak zahvalnosti. Svi su studenti i njihovi profesori darovani prigodnim poklon-paketima s najnovijim izdanjima Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Stud kroat u ZKVH2015-4U pratnji Tomislava Žigmanova, koji im je bio neumoran vodič i pomagač tijekom cjelodnevnog boravka u Subotici, uputili su se u Tavankut, gdje ih je dočekao ispred Etno salaša „Balažević“ Ivica Dulić. On ih je upoznao sa salašom, njegovom poviješću i načinom na koji s njim gospodari civilna udruga HKPD „Matija Gubac“, čiji se predsjednik Ladislav Suknović također obratio izletnicima. Slijedio je tradicionalni bunjevački ručak, odlične rakije više vrsta, vino i sokovi iz domaće radinosti, „prisnac“, meso i „divenica“ s krumpirima, kupus, „gužvača“ s makom i orasima, kava... Potom povratak u Suboticu gdje su u pratnji izvrsnog vodiča Svetislava Milankovića razgledali Gradsku kuću i središnji dio grada sa svim njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima.

Ovo nadasve korisno stručno putovanje završeno je sažimanjem viđenoga i planovima za buduće, jer putovanja i stručni posjeti, razmjena iskustava i posjet terenu itekako su važni u oblikovanju pogleda i znanja.

Izvor: Branka Pavić Blažetin

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
  • 7. Matoševi dani u Plavni
  • 7. Matoševi dani u Zagrebu
  • Predstava Avaške godine u HNK Osijek
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima