Suradnja ZKVH s udrugama kulture

Objavljeno: 20.02.2018. Pregleda: 2

suradnja zavoda s udrugamaNa redovitom godišnjem susretu hrvatskih udruga kulture, koji je održan u Stanišiću 25. studenog 2017., osim razgovora s predstavnicima države Hrvatske, bilo je riječi o suradnji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata s udrugama kulture i izradi kalendara manifestacija za narednu godinu.

Stručna suradnica za kulturne projekte i programe u ZKVH-u Katarina Čeliković istaknula je da je Zavod tijekom devet godina rada u području znanosti ostvario niz istraživanja, od kojih se posebice izdvajaju ona na području tradicijske kulture u kojima su sudjelovali članovi brojnih udruga.

„Plod toga su zbornici radova, kako o Bunjevcima tako onaj o Šokcima u Podunavlju koji je u pripremi, a bit će tako i o srijemskim Hrvatima gdje se istraživanja provode. Pokrenut je razvojni projekt digitalizacije, izrade topoteka, registra nematerijalne kulturne baštine. Sve su ovo projekti u koje je važno uključiti mjesne udruge kulture kako bismo skupa, suradnički imali što bolje rezultate“, rekla je Čeliković.

Ona je pozvala udruge da šalju po tri primjerka svojih izdanja za Zavičajnu knjižnicu Biblioteca Croatica koja je glavni izvor građe za istraživače i znanstvenike.

Plan održavanja manifestacija za narednu godinu poslale su 32 udruge, koje ukupno planiraju oko 160 manifestacija, od kojih je šezdesetak glavnih godišnjih priredbi.“ Analizirajući strukturu planiranih manifestacija Čeliković je rekla da je primjetna raznolikost manifestacija i gotovo ravnomjerno kulturni život se odvija u književnim, glazbenim, folklornim i likovnim događajima uz redovite godišnje koncerte, što po njenoj ocjeni ukazuje na raznolikost udruga, članstva i potreba. Bilo je riječi o zajedničkim manifestacijama (Srijemci Srijemu i Šokci i baština) te o obilježavanju Godine hrvatskih velikana.

„Kalendar manifestacija nam omogućuje bolje planiranje i koordinaciju postojećih kulturnih događaja te izbjegavanje nepotrebnih preklapanja, a nakon usuglašavanja udruga, bit će postavljen na internetskom portalu Zavoda“, rekla je na kraju Katarina Čeliković.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Veliko prelo u Subotici
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Opovu
  • Predstavljanje monografije o Hrvatima u Banatu - u Starčevu
  • Predstava Avaške godine u Narodnom kazalištu u Subotici
  • Prelo mladeži u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima