Suvremeni dokumentarci u fokusu Ciklusa hrvatskog filma

Objavljeno: 16.10.2015. Pregleda: 3

Cikuls hrvatskog filma2015 2 1Program Ciklusa hrvatskog filma, održan 9. i 10. listopada 2015. godine u subotičkom Art kinu Lifka, bio je posvećen suvremenom hrvatskom dokumentarnom filmu. Publika je tako imala priliku vidjeti Album u režiji Branka Ištvančića, te Poeziju i revoluciju Branka Ivande. Oba su filma snimljena u produkciji Factuma, hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije.

Cikuls hrvatskog filma2015 2 2Album je nastao na temelju istoimenog, nagrađivanog romana hrvatskog pisca Miroslava Kirina, koji je suscenarist i protagonist u ovom dokumentarnom ostvarenju. U njemu Kirin pokušava uspostaviti normalan poslijeratni život tragajući za izgubljenim obiteljskim fotografijama koje su nestale u ratnim događanjima tijekom 90-ih.

„Film sam prvenstveno zamislio kao vizualni esej o konstrukciji identiteta, odnosno o nepouzdanosti naše memorije u toj konstrukciji. Imao sam različite ideje kako to realizirati, htio sam da to bude u stilu Petera Greenawaya, da se dosta polaže na vizualnost, a da izgovoreni tekst bude sa strane. A kako je to bilo nemoguće ostvariti na taj način, a da bude istodobno komunikativno, mi smo našli neku vrstu kompromisa“, kazao je Kirin, obraćajući se publici nakon projekcije filma.

Poezija i revolucija Branka Ivande govori o studentskom štrajku iz 1971. godine, odnosno o hrvatskom proljeću. Nastao je 2000. godine od originalnih filmskih materijala starih tri desetljeća.

Cikuls hrvatskog filma2015 2 3„Film je bio bunkeriran tridesetak godina. Kako govori o ‘hrvatskom proljeću’ smatrali smo da je zanimljiv i publici u Subotici. Mnoge stvari su se u to vrijeme događale i ovdje kod nas, bilo je ljudi koji su nakon sloma ‘hrvatskog proljeća’ prošli svoju kalvariju“, rekao je Branko Ištvančić.

Ciklus hrvatskog filma održan je u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba, a u suradnji s Art kinom Lifka. Program se odvija uz potporu HAVC-a, Grada Zagreba, Društva hrvatskih filmskih redatelja i u suradnji s producentskom kućom Factum u okviru međunarodne suradnje.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima