Svečanost za najbolje učenike na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 18.06.2010. Pregleda: 4

Svečanost posvećena učenicima koji su pohađajući nastavu na hrvatskom jeziku postigli zapažene rezultate na općinskim, zonskim, pokrajinskim i republičkim natjecanjima iz različitih predmeta, održana je u utorak, 15. lipnja, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Svečanost je posvećena i prvoj generaciji učenika koji su završili svih osam razreda osnovne škole na hrvatskom jeziku, kao i novoj generaciji prvašića.

Nagrade su primili učenici iz osnovnih škola «Ivan Milutinović», središnje i područne škole u Maloj Bosni, potom škole «Matko Vuković», «Vladimir Nazor» iz Đurđina i «Matija Gubec» iz Tavankuta, a tom prigodom, članica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužena za obrazovanje Stanislava Stantić Prćić je rekla:

nagradjeni ucenici 2010-3«Želimo istaknuti kvalitetu nastave na hrvatskom, približiti je svim narodima i pokazati kako nešto što je drugačije ne mora biti lošije, nego, naprotiv, daleko bolje i svi će imati priliku vidjeti danas koliko u biti imamo iznimno dobre djece i koliko su ona malo zastupljena u javnosti. Nažalost, naša je zajednica nedovoljno upoznata s tim kakvu mi u stvari budućnost imamo. Iznimni značaj današnjeg okupljanja jest u tome što izlazi prva generacija osmaša i smatramo da je ovo povijesni trenutak jer, bez obzira na velike probleme koje nastava ima, uspjeli smo ostvariti da naši osmaši završe osam godina nastave na hrvatskom jeziku i po prvi puta polažu prijamni ispit na svom materinjem jeziku, što je od iznimno velikog značaja kako za Grad Suboticu, tako i za cijelu Republiku Srbiju. Ima izgleda da ove godine prvi puta dobijemo i udžbenike na hrvatskom nastavnom jeziku tiskane u Republici Srbiji, što će, vjerujemo, pridonijeti lakšem opredjeljivanju roditelja za upis djece. Mješovito povjerenstvo je postiglo sporazum s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom da se radi i na otvaranju viših i visokih škola što mislim da jest budućnost, a o nama odraslima ovisi hoćemo li mi tu budućnost iskoristiti.»

nagradjeni ucenici 2010-4U okviru svečanosti, dječji tamburaški orkestar Muzičke škole u Subotici pod ravnanjem profesorice Mire Temunović izveo je nekoliko glazbenih točaka.

Organizatori ovoga susreta, koji se ove godine održao drugi puta, su Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, uz potporu Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.

Svečanosti su prisustvovali generalna konzulica gerant Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici mr. sc. Ljerka Alajbeg, konzulica savjetnica Vesna Njikoš Pečkaj, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, članica izvršnoga odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Stanislava Stantić Prćić, predsjednik Hrvatskog akademskog društva dr. sc. Slaven Bačić, te brojni nastavnici i roditelji. (NS)

 

nagradjeni ucenici 2010-2

Tekst je preuzet s portala Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se… - Bikovo
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna radionica
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Korizmeni program u Tavankutu – uskrsna izložba
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima