U Đakovu predstavljena nagrada „Antun Gustav Matoš“ i održan prvi sastanak povjerenstva

Objavljeno: 09.07.2014. Pregleda: 2

Djakovo kriticari2014U okviru redovitog programa 17. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, koji su u Đakovu održani 30. lipnja i 1. srpnja 2014. godine, predstavljena je i trijenalna nagradu za najbolju knjigu poezije Hrvata iz Vojvodine „Antun Gustav Matoš“, koju je nedavno utemeljio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Predstavljanje nagrade održano je u ponedjeljak, 30. lipnja, tijekom svečanoga otvorenja, a nakon pozdravnih riječi gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića, predsjednika Društva hrvatskih književnika Božidara Petrača, potpredsjednika Matice hrvatske Stjepana Sučića i predsjednika Ogranka Matice hrvatske Đakovo Vlade Filića. Nagradu je predstavio ravnatelj Zavoda i član povjerenstva Tomislav Žigmanov.

 

Trijenalna nagrada za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“ utemeljena je u cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne književne produkcije među Hrvatima u Vojvodini. Za nju će se natjecati knjige pjesnika Hrvata iz Vojvodine, bez obzira na mjesto gdje žive, koje su objavljene na hrvatskom jeziku ili na nekom od njegovih dijalekata. Uzimat će se u obzir isključivo autorska poetska djela iz recentne književne produkcije, koja su objavljena tijekom tri kalendarske godine koje prethode godini dodjele nagrade.

Djakovo Povjerenstvo Matos2014Povjerenstvo za nagradu „Antun Gustav Matoš“, koje je međunarodno i čine ga dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha, predsjednik, književnik Mirko Ćurić iz Đakova i Tomislav Žigmanov iz Subotice, održalo je u Đakovu 1. srpnja i svoju prvu sjednicu. Članovima su uručeni primjerci knjiga koje su u konkurenciji, a tijekom sastanka dogovoreno je o načinu te dinamici rada.

Podsjećanja radi, navest ćemo još jednom sve knjige koje se natječu za nagradu „Antun Gustav Matoš“ za razdoblje od 2011. do 2013. godine.

 

1. Lajčo Perušić, Iza lica: pjesme, ArTresor naklada, Zagreb 2011., str. 91.
2. Mila Markov-Španović, Libertas mea, Maxima graf : M. Markov-Španović, Petrovaradin, 2011. str. 231.
3. Matija Molcer, Označena tišina, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2012, str. 76.
4. Ljubica Kolarić Dumić, Vijenac od čekanja, Riječki nakladni zavod, Rijeka 2012., str. 108.
5. Mirko Kopunović, Ljestve za panonsko nebo, Hrvatsko akademsko društvo, 2012., str. 118.
6. Josip Dumendžić Meštar, Čudan ovaj bili svit, Hrvatska čitaonica, 2012., str. 103.
7. Željka Zelić, (Intimna) Kronika srca, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2013, str. 67.
8. Vojislav Sekelj, Životopis jedne sjene, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2013, str. 95.
9. Ante Vukov, Boca bez poruke, NIU „Hrvatska riječ“, Subotica 2013, str. 166.
10. Zvonko Sarić, Povjeruj u vlastitu smrt, Cenzura, Novi Sad 2013., str. 115.

 

Nagrada „Antun Gustav Matoš“ za najbolju knjigu poezije za razdoblje 2011.-2013. prvi puta će biti svečano uručena u okviru manifestacije „Dani Balinta Vujkova : dani hrvatske knjige i riječi“ 2014. godine. Osim diplome, nagrada će imati i svoj novčani iznos.

Fotografije: Z. Mesić

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Prelo mladeži u Subotici
  • Šokačka večer u Vajskoj
  • Marinbal u Lemešu
  • Prelo na salašu u Đurđinu
  • XIV. Gupčev bal
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima