U Monoštoru predstavljen časopis „Nova riječ“

Objavljeno: 25.01.2016. Pregleda: 53

Predstavljanje NR Monostor2016 1 mČasopis za književnost i umjetnost Nova riječ predstavljen je 14. siječnja 2016. godine u Monoštoru. O časopisu su, u ime nakladnika, govorili nakladnika ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i urednik Nove riječi Tomislav Žigmanov i Ivan Karan, ravnatelj NIU Hrvatska riječ, sunakladnik Nove riječi. „Bez jezika nema kulture, bez jezika nema naroda, nema ni osobnosti. Zbog toga oko jezika, oko 'riči', oko riječi treba voditi brigu. Trebamo imati pozitivan odnos prema njoj, kako o svakodnevnom govoru tako i o pisanoj riječi. Hrvati u Vojvodini imaju bogatu pisanu tradiciju o kojoj se još uvijek, nažalost, nedovoljno zna. To nije zbog toga što mi ne pokazujemo interese, niti je to zbog toga što mi o njoj ne želimo više znati. To je posljedica prije svega negativnih, tragičnih povijesnih okolnosti, gdje hrvatski narod u Vojvodini nije imao svoje kulturne institucije, svoje ustanove koje bi vodile računa o tome, gdje bi se sve ono što je vrijedno zabilježilo“, kazao je Žigmanov.

On je istaknuo da je i Monoštor dao velikane pisane riječi, kao što je Stipan Bešlin, koji je tek poslije 50 godina dobio svoju prvu knjigu.

„Želimo memorirati ono što je dio naše tradicije, isto tako želimo prezentirati suvremeno stvaralaštvo, ne samo stvaralaštvo na književnom hrvatskom jeziku, već i stvaralaštvo na bunjevačkoj i šokačkoj ikavici. Na taj način pokazujemo da je naš jezik bogat, da je unutar sebe raznolik i da se svim onim govorima koji su živi mladi i danas služe u umjetničkom stvaralaštvu. I na koncu, treća vrsta sastavnice uređivačke politike u Novoj riječi jest da se bilježi ono što se danas stvara, jer u svakom broju časopisa donosimo dvadesetak prikaza, kritika, recenzija knjiga, časopisa, zbornika koji se u nakladi na hrvatskom jeziku u Vojvodino objavljuju. Važno je da znamo da u zajednici Hrvata u Vojvodini postoje organizirane, planski vođene aktivnosti da se knjiga, jezik, rič, riječ stavi u funkciju nekog sustava i da se onda o njemu vodi planska i organizirana briga“, kazao je Žigmanov.

„Hrvatskoj zajednici potrebna je suradnja“, kazao je Ivan Karan. „Ako ustanove, institucije, kulturne udruge surađuju ta aktivnost dat će bolju kvalitetu nego da se radi pojedinačno. Hrvatska riječ to pokazuje svojim djelovanjem, jer mi surađujemo s udrugama koje produciraju radijske emisije i s RTV Vojvodine, dakle mi na djelu pokazujemo suradnju u oblasti informiranja. Mi smo i izdavačka kuća i pokazujemo sinergiju i u kulturi i sunakladnici smo časopisa Nova riječ. Ta zajednička djelatnost sa Zavodom koji najveći dio posla obavi, ali i nas, koji se borimo za dio novca za tiskanje časopisa i koji pomažemo u tehničkoj pripremi, sigurno je rezultirala ovako dobrim časopisom“, kazao je Karan.

Promocija časopisa Nove riječi bila je prigoda da se čuju stihovi Anite Đipanov, Željka Šeremešića i Adama Bešlina Nove, a večer su upotpunile pjevačke skupine KUDH-a BodrogKraljice Bodroga i Bodroški bećari.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima