U prostorijama Zavoda otvorena izložba slika Cilike Dulić Kasiba

Objavljeno: 29.06.2010. Pregleda: 9

U prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (Harambašićeva 14, Subotica) u ponedjeljak, 28. lipnja, otvorena je izložba reprezentativnog izbora slika Cilike Dulić Kasiba. Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram.

Predstavljajući slikaricu i njezin opus, Olga Šram je istaknula kako je svijetu naivne umjetnosti Cilika Dulić Kasiba izgradila osoban slikarski izraz koji odiše posebnom poetikom i atmosferom minulih vremena. Neposrednost proživljenosti prizora unosi u njezine slike toplinu i iskrenost, a njezina mašta i kreativna nesputanost sadržajno bogatstvo koje odlikuju i njena novija djela.

cilika izlozba 3Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je prva profesionalna ustanova u području kulture, koja ima za cilj rad na očuvanju, unaprjeđenju i razvoju kulture vojvođanskih Hrvata. Jedna od važnih pretpostavki za ostvarivanje na taj način definirane misije, napose iz rakursa istraživanja koji referiraju na likovnu baštinu Hrvata na ovim prostorima i, uopće, likovno stvaralaštvo, jeste prezentacija vrijednih djela i opusa istaknutih pojedinaca. Kada je riječ o umjetnosti naive među Hrvatima u Vojvodini, djelo Cilike Dulić Kasiba jedno je od najzanimljivijih.

Reprezentativni izbor slika Cilike Dulić Kasiba bit će izložen u Zavodu do konca rujna, amože se pogledati svakog radnog dana od 9 do 13 sati.

Tijekom trajanja izložbe Zavod će pokušati kvalitetno snimiti što je moguće veći broj Cilikinih slika, dakle, ne samo onih koje su izložene, te tako stvoriti trajnu bazu. U tom smislu, pozivamo sve pojedince i institucije koje u svojemu posjedu imaju sliku Cilike Dulić Kasiba da se jave u Zavod, kako bi se dogovorili o načinu i mjestu fotografiranja. Ovaj posao temeljna je pretpostavka za izradu eventualne monografije ove najznačajnije naivne slikarice među vojvođanskim Hrvatima.

cilika izlozba 1Cilika Dulić, ud. Kasiba, rođena je 1932. godine u Subotici. Jedinstvenost i vrijednost njenog likovnog izraza otkrivena je rano te je početkom 60-tih godina uključena u rad likovne kolonije u Tavankutu, a zatim u likovnu sekciju HKPD „Matija Gubec". Od 1992. godine postala je i članicom obnovljenog Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo" Subotica.

Izlagala je od 1962. godine na brojnim skupnim i autorskim izložbama koje su predstavljale slikarstvo naive i umjetnost u tehnici slame sjeverne Bačke priređivanim u mnogim gradovima nekadašnje Jugoslavije.

Njena djela bila su izabrana i u strogim selekcijama jugoslavenske naivne umjetnosti, posebice 70-tih godina. Ilustratorica je nekoliko knjiga za djecu i zbirki pripovjedaka Balinta Vujkova.

Slike Cilike Dulić Kasiba zastupljene su u zbirkama više galerija i muzeja u zemlji, dok se brojne nalaze u privatnom vlasništvu.

 

 

cilika izlozba 4

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
  • 7. Matoševi dani u Plavni
  • 7. Matoševi dani u Zagrebu
  • Likovna kolonija Colorit
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima