U prostorijama ZKVH otvoren postav crteža i grafike Katarine Tonković Marijanski

Objavljeno: 03.01.2012. Pregleda: 1

izlozba tonkovic1U okviru programa proslave praznika hrvatske zajednice - Dana izbora za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća, u prostorijama Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 15. prosinca je otvoren postav crteža i grafike Katarine Tonković Marijanski.

Opus Katarine Tonković Marijanski zacijelo predstavlja jedan od najzanimljivijih među likovnim umjetnicima Hrvata u Vojvodini u drugoj polovici XX. stoljeća. U povodu 10. obljetnice smrti Katarine Tonković Marijanski ovim postavom njezinih crteža i grafika Zavod želi nanovo osvijestiti i aktualizirati umjetničku relevantnost dijela njezina opusa.

izlozba tonkovic2O postavu je govorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram, ujedno i stručna suradnica Zavoda za likovnu umjetnost, podsjetivši kako je u Modernoj galeriji „Likovni susret" krajem rujna otvorena njezina izložba, ali će u prostoru Zavoda ona imati drugu publiku. Na izložbi su prikazane grafike izvedene u klasičnim grafičkim tehnikama i crteži tušem.

Izložba se u Zavodu može pogledati tijekom sljedeća tri mjeseca, do kraja travnja 2012. godine.

Katarina Tonković Marijanski (1947.-2001.) rođena je u Subotici. Završila je srednju Učiteljsku školu u Subotici i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. na odsjeku grafike u klasi profesora Ante Kuduza.

U Modernoj galeriji „Likovni susret" obavljala je poslove kustosa i voditeljice Dokumentacijskog centra punih dvadeset godina. Dala je nezaobilazan doprinos djelatnosti ustanove ostvarivši niz značajnih autorskih izložbi, projekata i kataloga posebno obrađujući i izučavajući područje suvremene grafike i stvaralaštva umjetničkih kolonija.

izlozba tonkovic3Priredila je nekoliko samostalnih izložbi, izlagala na brojnim skupnim izložbama u zemlji, Mađarskoj i Hrvatskoj te sudjelovala u radu više umjetničkih kolonija. Bila je član Saveza udruženja likovnih umjetnika Vojvodine (SULUV).

U domaćoj suvremenoj umjetnosti izdvaja se po jedinstvenim poetičnim djelima nadrealističkog prizvuka, po grafikama i crtežima prožetim neobičnom fantastikom, ostvarenim samo njoj svojstvenom suptilnom i virtuoznom linijom.

Djela joj se čuvaju u zbirkama Akademije likovnih umjetnosti i Muzejskog prostora „Klovićevi dvori" u Zagrebu, Gradskom muzeju, Zavičajnoj galeriji „Dr. Vinko Perčić" i Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici, te u više privatnih kolekcija i zbirki umjetničkih kolonija.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Mira Temunović – 50 godina s tamburom
  • Godišnji koncert ŽPS HKUPD-a Stanislav Preprek
  • 86. Godišnjica osnutka HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
  • 26. Izložba božićnjaka i predstavljanje monografije
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima