U Sonti predstavljena monografija „Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca” i projekt topoteke „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 13.02.2020. Pregleda: 6

sonta monografija sl.1Uz veliku zainteresiranost mještana, u popodnevnim je satima, u utorak 11. veljače 2020. u Šokačkoj kući u Sonti počelo skeniranje starih fotografija i dokumenata za topoteku Baština Hrvata u Srbiji. Bio je ovo prvi radni dogovor o sudjelovanju u izradi virtualne arhivske zbirke koju realizira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata u suradnji s ICARUS-om HR (Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja). Administrator topoteke Josip Bako uspio je dio građe skenirati, a ostalo će se nastaviti prikupljati tijekom godine i onda će, prema dogovoru sa zainteresiranim vlasnicima ovog arhivskog gradiva, nastaviti obradu i objavu na portalu.

U 18 sati je uslijedilo predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca o kojoj je govorila Katarina Čeliković, stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe. Ona je najtoplije zahvalila domaćinima KPZ-u Šokadija i predsjedniku Zvonku Tadijanu na pomoći u terenskom etnološkom istraživanju i kazivačima bez kojih knjige ne bi ni bilo. Posebna zahvalnost ide studentima etnologije i kulturne antopologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i njihovoj mentorici prof. dr. sc. Milani Černelić koja je tijekom četiri godine vodila ovo istraživanje.
U drugom dijelu ovog susreta tajnik ZKVH-a Josip Bako predstavio je projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/) i pozvao na suradnju u ovom zajedničkom vrijednom projektu kojim ćemo sačuvati svoje kulturno nasljeđe za sve buduće generacije.

Više fotografija možete pogledati na facebook stranici ZKVH.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
  • 7. Matoševi dani u Plavni
  • Koncert duhovne glazbe u Opovu
  • 7. Matoševi dani u Zagrebu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima