U Vajskoj predstavljena monografija „Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca” i topoteke „Baština Hrvata u Srbiji“

Objavljeno: 31.05.2021. Pregleda: 9

Predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca privuklo je veliki broj mještana u nedjelju, 30. svibnja 2021. godine u dvorištu Šokačke kuće u Vajskoj. Predsjednik mjesne Hrvatske kulturne udruge „Antun Sorgg“ Mladen Šimić izrazio je zadovoljstvo što se u Vajskoj predstavlja monografija u kojoj je značajan doprinos Vajštanaca.

Stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković izrazila je veliko zadovoljstvo odazivom kazivača i svih zainteresiranih te istaknula kako je ovo kapitalno djelo prvi takav zbornik u kojemu se problematika hrvatske (sub)etničke šokačke grupe razmatra interdisciplinarno te je time ova podzastupljena „grana“ hrvatskoga naroda dobila djelo koje će

Vajska knjiga kazivacu Dumendzic Mestar 

zaustaviti zaborav i ukazati na suvremene kulturne prakse. Ona je tijekom predstavljanja monografije predstavila teme osamnaest radova na skoro 700 stranica, koje su plod terenskog etnološkog istraživanja triju generacija studenata etnologije i kulturne antropologije zagrebačkoga Filozofskog fakulteta pod vodstvom njihove mentorice prof. dr. sc. Milane Černelić, ujedno urednice monografije. U knjizi se nalaze i radovi tzv. domaćih snaga kao što su Anita Đipanov Marijanović, Sonja Periškić, Marina Balažev i Katarina Čeliković. Istraživanja su započela 2014., a kontrolna istraživanja su rađena još 2017. i 2018. godine kada je knjiga i tiskana u sunakladi Filozofskog fakulteta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF pressa i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Ovom prigodom kazivačima su uručeni njihovi primjerci u znak zahvalnosti za veliki doprinos u istraživanju.

Brojne fotografije su značajan dio knjige i imaju posebnu vrijednost zbog svoje raritetnosti. Upravo su one bile tema drugog dijela predstavljanja jer su kazivači i ostali prisutni pozvani na uključivanje u projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/). Prisutni su iskazali spremnost vlastite fotografije pripremiti i dati ih u svrhu prezentacije bogate kulturne baštine Hrvata u Vajskoj, a konkretizacija ovog dogovora će uskoro uslijediti.

 

dio publike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 /ZKVH/


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Nela - čežnja za susretom
  • 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - sveta misa
  • Najava: 150. obljetnica rođenja biskupa, svećenika i pisca Lajče Budanovića - akademija
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Srijemskoj Mitrovici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima