U Zagrebu održana tribina posvećena Balintu Vujkovu i „Danima Balinta Vujkova“

Objavljeno: 23.05.2012. Pregleda: 29

dani bv u zg2012-1

U Društvu hrvatskih književnika, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 14. svibnja 2012. godine, održana je tribina u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja velikana hrvatske književnosti iz Vojvodine Balinta Vujkova. Na Tribini je predstavljen i Zbornik radova sa stručnih skupova „Dana Balinta Vujkova od 2006. do 2010.". Riječ je godišnjoj kulturnoj manifestaciji u Subotici s podnaslovom „Dani hrvatske knjige i riječi", priredbi s više događaja, čiji je temeljni cilj prisjećanje na najistaknutijeg sakupljača pripovijedaka među Hrvatima u Vojvodini Balinta Vujkova, odnosno afirmacija i valorizacija njegove književne i jezične zaostavštine.

O značaju manifestacije, te Balintu Vujkovu govorili su prof. dr. sc. Stipe Botica, doc. dr. sc. Sanja Vulić, te predsjednica Organizacijskog odbora „Dana Balinta Vujkova" Katarina Čeliković i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

dani bv u zg2012-2Katarina Čeliković je u uvodu ukratko predstavila Balinta Vujkova i manifestaciju nazvanu njemu u čast, koja je prvi put organizirana ujesen 2002. godine, a na kojoj su se okupili intelektualci iz lokalne sredine, prije svega književnici Lazar Merković, Milivoj Miković, Milivoj Prćić, te novinar Zlatko Romić. Tomislav Žigmanov je istaknuo kako osim tradicijske kulture, na koju su također ponosni, postoji i ova manifestacija na kojoj se pokušava afirmirati književnost te aktualizirati važnost sustavne analize ponajprije zapisivačkog, ali i književnog Vujkovljeva rada.

„To je kulturna manifestacija Hrvata u Vojvodini koja ima kontinuitet održavanja, ali njezina posebna važnost jest u činjenici susretišta hrvatskih istraživača i znanstvenika iz različitih podunavskih zemalja, a također i znanstvenika iz Hrvatske kojima su podunavski Hrvati trajnim znanstvenim interesom", rekao je Žigmanov.

Dr. sc. Sanja Vulić ustvrdila je kako među kulturnim manifestacijama Hrvata u Subotici „Dani Balinta Vujkova" imaju istaknuto mjesto jer podrazumijevaju različite programe - od dječjih priredbi, tiskanja i predstavljanja knjiga, do kazališnih predstava, koncerata, književnih razgovora i redovitih znanstveno-stručnih skupova.

„Premda je istraživački rad Balinta Vujkova ostao trajnom temom svih Dana njemu u čast, ustalila se dobra praksa da svake godine bude izabrana još jedna središnja tema. Na trećim Danima bila je to 'Bajka', na četvrtim 'Etnološke teme', na petim je tema bila 'Suvremena književnost u Bačkoj i Srijemu', na šestim 'Dramsko stvaralaštvo'. Tema sedmih dana bila je 'Lirika podunavskih Hrvata', osmih 'Književni tisak', a devetih 'Narodna književnost'. Na trećim i četvrtim danima i broj sudionika se osjetno povećao, pa je pristigli broj radova postao dobra osnovica za tiskanje prvog Zbornika, u kojem su objavljeni radovi s prvih četiriju Dana Balinta Vujkova, od 2002. do 2005. godine. Zbog toga su V. Dani počeli predstavljanjem Zbornika radova prvih četiriju skupova, dok su jubilarni, X. Dani počeli predstavljanjem drugog Zbornika, u koje su sabrani priređeni radovi s petih do devetih dana", podsjetila je na prošlost Dana Balinta Vujkova dr. Vulić te zaključila kako je ta manifestacija prerasla početne ideje o valorizaciji njegova književnog rada u najveću, sveopću književnu manifestaciju Hrvata u Vojvodini.

dani bv u zg2012-3Dr. Stipe Botica je za kraj tribine naglasio kako mu je ugodno biti među vojvođanskim Hrvatima koji cijene svoju kulturu, a izrazio je ne samo zadovoljstvo već i ushićenost spoznajom da u Subotici i okolici živi „žilavi, uporni, čvrsti i stabilan živalj" kojemu je stalo do čuvanja svoje povijesne utemeljenosti na tim prostorima i svoga kulturnog identiteta, te da su za to najbolji primjer upravo Dani Balinta Vujkova i ovaj Zbornik proizašao iz te manifestacije.

Tribinu „Susreti u Društvu hrvatskih književnika" u povodu obilježavanja 100. obljetnice Balinta Vujkova moderirala je Lada Žigo.

Tekst: Zlatko Žužić

Obaveštenje o kolačićima