Upoznavanje institucija o inicijativi za pokretanje predstava na hrvatskom u Dječjem kazalištu

Objavljeno: 24.05.2011. Pregleda: 4

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je tijekom prve polovice mjeseca svibnja 2011. godine upoznao predstavnike nekoliko najvažnijih institucija o svojoj inicijativi za pokretanje glazbeno-scenske djelatnosti na hrvatskom jeziku u Dječjem kazalištu u Subotici.

Naime, predsjednik Upravnog odbora Zavoda Dujo Runje i ravnatelj Tomislav Žigmanov službeno su posjetili predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. sc. Slavena Bačića, ravnateljicu Dječjeg kazališta Martu S. Arokszalasi, člana Gradskog vijeća zaduženog za obrazovanje i kulturu Slobodana Čampraga te generalnu konzulicu Republike Hrvatske mr. sc. Ljerku Alajbeg te im predali Inicijativu.

Tijekom ovih susreta vodeći ljudi Zavoda iskoristili su priliku prenijeti im i dodatne informacije o samoj inicijativi i pojedinostima o njezinoj realizaciji. Također, budući da je riječ o složenom procesu, bilo je riječi i o daljnjim koracima. Ohrabruje činjenica da sugovornici nisu imali nikakvih primjedbi na inicijativu već su pozitivno reagirali. Na koncu, dogovoreni su i predstojeći koraci, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

Podsjećamo da je temeljni cilj ove inicijative sadržan u sljedećem - da se na institucionalno primjeren, profesionalno sukladan i obuhvatan način omogući i trajno riješi pitanje izvedbi dječjih kazališnih predstava na hrvatskom jeziku u okviru redovite djelatnosti Dječjeg kazališta u Subotici. Projekt predviđa da realizacija glazbeno-scenske djelatnosti, to jest predstava dramskih djela na hrvatskom jeziku, bude po modelu kako je to učinjeno, i kako postoji, na srpskom i na mađarskom jeziku Dječjeg kazališta.

Realizacija inicijative zamišljena je minimalistički, to jest ostvarivala bi se korak po korak - uz produkciju kazališnih predstava, a radilo bi se kontinuirano i na stručnoj edukaciji mladih. Ujedno, projekt je i razvojno postavljen, u smislu da bi se vremenom proširivao broj igranih predstava i broj angažiranih glumaca.

Budući da je projekt osmišljen od strane kvalificirane osobe - riječ je o Petru Konkoju, BA glume i lutkarstva, koji bi trebao biti i voditelj projekta, on je ujedno i visoko realno ostvariv.

Obaveštenje o kolačićima