Utemeljenje nagrade za najbolju knjigu godine „Emerik Pavić“

Objavljeno: 13.09.2012. Pregleda: 59

emerikpavicU cilju pospješivanja sustavnoga pristupa valorizaciji aktualne knjiške produkcije među Hrvatima u Vojvodini, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ustanovio je nagradu za najbolju knjigu godine, koja će nositi ime središnje osobe hrvatske književnosti, znanosti i publicistike iz XVIII. stoljeća Emerika Pavića (Budim, 5. siječnja 1716. - Budim, 15. travnja 1780.). Za nagradu „Emerik Pavić " moći će se natjecati knjige Hrvata iz Vojvodine, knjige na hrvatskome objavljene u Vojvodini i, na koncu, knjige o Hrvatima u Vojvodini koje su objavljene tijekom jedne kalendarske godine. To znači da će nagradom „Emerik Pavić" biti nagrađena knjiga bez obzira kojem području književnoga stvaralaštva, publicistike ili znanosti pripadala.

Imenovano stručno povjerenstvo će ocjenjivati vrijednost objavljenoga sadržaja, zatim prinos određenome kulturnom području i vizualno-likovno rješenje. Drugim riječima, nagrada za najbolju knjigu godine „Emerik Pavić" bit će dodijeljena za knjigu promatranu kroz jedinstvo forme i sadržaja, to jest za knjigu u cjelini.

Radi toga, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata imenovao je sredinom rujna 2012. godine Povjerenstvo za izbor najbolje knjige koja je objavljena 2011. godine u sastavu: dr. sc. pravne povijesti Slaven Bačić, povjesničarka umjetnosti Nela Tonković i profesor hrvatskoga jezika i komparativne književnosti Vladan Čutura.

Nagrada „Emerik Pavić" za najbolju knjigu 2011. godine bit će svečano uručena u listopadu 2012. u okviru manifestacije „Dani Balinta Vujkova : dani hrvatske knjige i riječi". Osim diplome, nagrada će imati i svoj novčani iznos.

Napominjemo na koncu da su se u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, na temelju navedenih kriterija i značajki nagrade „Emerik Pavić", u procesu osmišljavanja i utemeljenja nagrade za najbolju knjigu u cjelini među Hrvatima u Vojvodini, ravnali time da i ime nositelja nagrade bude osoba koja je bila svestrani književni i znanstveni stvaralac. U mjesnoj povijesti Hrvata, vjerojatno najprikladnija osoba jest Emerik Pavić, franjevac i, kako se u literaturi već uvriježilo, središnja osoba budimskog kulturnog kruga u XVIII. stoljeću. Podsjetit ćemo kako je Pavić bio teološki i filozofski pisac, pisac prvoga djela iz estetike među ovdašnjim Hrvatima, latinist, prevoditelj, povjesničar, a u književnosti se okušao u pjesništvu i nabožnoj književnosti.

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima