Vojvođanski Hrvati na 47. Zagrebačkoj slavističkoj školi

Objavljeno: 04.09.2018. Pregleda: 53

Dubrovnik zagrebacka skolaVelika turistička destinacija, Dubrovnik, i ove je godine bio domaćinom prestižnog seminara, 47. po redu, Zagrebačke slavističke škole, od 20. do 31. kolovoza 2018. godine, okupivši polaznike s raznih strana svijeta: Australije, Austrije, Belgije, BiH, Bugarske, Češke, Francuske, Južne Koreje, Makedonije, Njemačke, Poljske, Portugalije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Ukrajine. Po preporuci Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata seminar su pohađali etnolog Dalibor Mergel iz Pančeva i diplomirani povjesničar Vladimir Nimčević iz Subotice. Voditeljica Zagrebačke slavističke škole je doc. dr. sc. Tatjana Pišković, zamjenica voditeljice je doc. dr. sc. Ivana Brković, a programska tajnica dr. sc. Ana Ćavar.

Pažljivo isplaniran i vrhunski izveden program je većim dijelom održan u prostorijama Poslijediplomskoga središta u Dubrovniku, Don Frana Bulića 4, ali je upotpunjen ništa manje impresivnim stručnim obilaskom dubrovačkih znamenitosti (povijesna gradska jezgra, Državni arhiv Dubrovnik, brdo Srđ, Franjevački i Dominikanski samostan, tvrđa Lovrijenac, renesansni ljetnikovac Sorkočević) i stručnim izletom na Elafitsko otočje, te gledanjem dviju kazališnih predstava Pod balkonima Ranka Marinkovića i Ljudi od voska Mate Matišića koje su održane u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara.

Polaznici seminara imali su rijetku čast da ih primi Dubrovački arhiv, smješten u palači Sponza, gdje im je viši arhivist Zoran Perović priredio izložbu starih i rijetkih dokumenata, od kojih su za slavistiku najinteresantnija povelja bosanskog bana Kulina iz 1189., ugovor između humskog kneza Miroslava i Dubrovčana iz 1190. i prijepis spjeva Osman Ivana Gundulića iz 17. stoljeća, s kratkim predavanjem o značaju Dubrovnika u prošlosti. Ništa manju čast učinio im je Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, koji ih je primio u svoje prostorije u ljetnikovcu Sorkočević, odakle se pruža lijep pogled na zaljev Gruž. Nakon što im je pokazao prostorije zgrade, član gore rečene institucije dr. Lovro Kunčević održao je u svečanoj dvorani kratko i sadržajno predavanje o političkom sustavu Dubrovnika. U Dominikanskom su samostanu među inim predmetima polaznici mogli vidjeti i srebrni križ srpskog kralja Milutina s ćiriličnim natpisom.

U okviru večernjega kulturnog programa, polaznicima je predstavljen književni opus dr. sc. Krešimira Bagića s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te projicirani filmovi Glasnije od oružja (2017.) Miroslava Sikavice, Kratki izlet (2017.) Igora Bezinovića i Tko pjeva zlo ne misli (1970.) Kreše Golika.

Mergel je pohađao seminare iz kulturne povijesti Dubrovnika i lingvistike. U svojoj izjavi za portal Zagrebačke slavističke škole (hrvatskiplus.org) ističe kako je zadovoljan organizacijom ljetne škole, te da mu se osobito svidio izbor filmova koji je, po njegovim riječima, odgovarao središnjoj temi seminara. „Znanje koje sam tu stekao od neprocjenjive je vrijednosti, a predavači koji su nam ga prenijeli vrhunski su stručnjaci u svojim područjima. Ne mogu ne spomenuti poznanstva i prijateljstva sklopljena tijekom seminara s polaznicima slavistima iz Poljske, Slovenije, Rusije i iz brojnih drugih zemalja“, navodi u svojoj izjavi.

Nimčević je pohađao seminar o hrvatskoj književnosti, koji je držala Vera Blažević Krezić sa Sveučilišta u Osijeku, te seminar o staroslavenskom i starohrvatskom jeziku, koji je držala Lana Molvarec sa Sveučilišta u Zagrebu. Na predavanjima Blažević Krezić dopalo mu se, pored uvoda u čitanje glagoljičkih i ćiriličkih tekstova, njezin osvrt na Ivana Antunovića, bunjevačkog kulturnog preporoditelja. „Ništa manji dojam na mene ostavili su sati književnosti, pogotovo onaj posvećen interpretaciji pripovjedaka Antuna Gustava Matoša, koji je, kao što se zna, 'Bunjevac porijeklom, Srijemac rodom, a Zagrepčanin odgojem', te onaj sat posvećen interpretaciji romana Na osami blizu moru Zorana Ferića“, ističe Nimčević.

Ovo je prvi puta da je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata na seminar mogao poslati dva sudionika te vjeruje da će stečena iskustva polaznici seminara koristiti u svom daljnjem radu. Polaznici seminara su na kraju dobili diplomu s potpisima voditelja Škole i dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića - praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji
  • Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji
  • ZKVH i Prelje u programu Noć muzeja u Baji
  • Međunarodni Marijanski pučki festival Zdravo budi, Marijo!
  • 11. saziv umjetničke kolonije Panon
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima