XII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup u Pečuhu

Objavljeno: 07.11.2014. Pregleda: 3

Cro skup Pecuh2014-2-mU organizaciji Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj i Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Pečuhu, u suradnji s Regionalnim centrom Mađarske akademije znanosti i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, 17. i 18. listopada 2014. godine u Pečuhu je održan XII. Međunarodni kroatistički znanstveni skup.

Otvorenje Skupa i sam Skup odvijao se u prostorijama pečuškoga Regionalnog centra Mađarske akademije znanosti. Sudionike Skupa pozdravili su ravnatelj Znanstvenog Zavoda Hrvata u Mađarskoj Stjepan Blažetin, prorektor Sveučilišta u Pečuhu Gyula Zeller, prodekan Filozofskog fakulteta u Pečuhu Péter Müller, predsjednik Regionalnog odbora Mađarske akademije znanosti György Kosztolányi, generalna konzulica Republike Hrvatske Vesna Haluga i predsjednik HDS-a i glasnogovornik hrvatske manjine u Parlamentu Mišo Hepp.

Cro skup Pecuh2014-1Čelnici sa Sveučilišta i Fakulteta tijekom svojih pozdravnih govora rekoše kako su hrvatska kultura i jezik na više načina prisutni u regiji i u Pečuhu i da je program skupa vrlo šarolik, što je ujedno i dokaz proširenja znanstvenog interesa Odsjeka. Prodekan Müller još je dodao kako mu je iznimno drago što Odsjek ima dobre odnose s partnerskim ustanovama iz Hrvatske (Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar).

Na najvećem kroatističkom skupu izvan granice Republike Hrvatske – koji se organizira dvogodišnje, s tradicijom dugom dva desetljeća, sudjelovalo je šezdesetak znanstvenika i stručnjaka iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine), Hrvatske i Mađarske. Tijekom zanimljivih predavanja raspravljalo se o jezikoslovnim, književno-znanstvenim i kulturološkim temama. Među izlagačima našla su se najpoznatija imena kroatističkih, kulturoloških i povijesnih znanosti te lijep broj mladih znanstvenika, kojima ova konferencija pruža mogućnost da prikažu rezultate svojih istraživanja. Skup su posjetili studenti Odsjeka za hrvatski jezik i književnost i profesori pečuške Hrvatske škole Miroslava Krleže. Nakon svečanog otvorenja slijedila su plenarna izlaganja Ljiljane Kolenić (Osijek): Hrvatski književni jezik u Matoševo vrijeme i Krešimira Bagića (Zagreb): Hrvatska književnost i kultura dvadesetih.

Cro skup Pecuh2014-4-mSlijedio je rad po sekcijama, rasprave vezane uz teme sekcije te je još bilo priređeno predstavljanje Zbornika s XI. Međunarodnoga kroatističkoga skupa. O zborniku radova govorili su prof. dr. Ernest Barić i urednik Zbornika, prof. dr. Stjepan Blažetin. U zborniku se nalaze pisane inačice predavanja održanih na XI. Međunarodnom kroatističkom znanstvenom skupu u Pečuhu 2012. godine. Knjiga opseže 617 stranica i sadrži 48 radova.

Cro skup Pecuh2014-3-mRad dvodnevnoga skupa odvijao se u šest sekcija: Jezikoslovlje, 100. obljetnica početka I. svjetskog rata, Književnost i kultura I., Književnost i kultura II., 100. obljetnica smrti Antuna Gustava Matoša te Dvo- i višejezičnost, metodička pitanja. U drugoj sekciji prvog dana (100. obljetnica početka I. svjetskog rata) sudjelovao je Tomislav Žigmanov iz Subotice koji je govorio na temu Prvi svjetski rat u hrvatskoj književnosti u Vojvodini. Također prvoga dana Skupa, ali u trećoj sekciji (Književnost i kultura I.), Katarina Čeliković iz Subotice izlagala je rad na temu Književnost u starom tečaju časopisa ‘Klasje naših ravni’ (1935. – 1944.).

Nakon rada po sekcijama i završetka prvoga dana sudionici Skupa posjetili su Centar znanja i Kulturnu četvrt Zsolnay gdje je gostima o životu i radu obitelji Zsolnay govorila profesorica Eva Polgar.

Održavanje XII. Međunarodnoga kroatističkog znanstvenog skupa, uz organizatore, poduprli su Ministarstvo ljudskih resursa i Filozofski fakultet Sveučilišta u Pečuhu.

Tekst: Jadranka Gergić (Hrvatski glasnik)
Fotografije:
Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Manifestacija Ikavica u Stanišiću
  • Najava: Izložba Živa baština
  • Mira Temunović – 50 godina s tamburom
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec
  • 86. Godišnjica osnutka HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima