Za Dan državnosti Republike Hrvatske u Zemunu predstavljena monografija o srijemskim Hrvatima

Objavljeno: 28.05.2021. Pregleda: 3

Dan državnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu 27. svibnja 2021. godine svetom misom za Domovinu a potom i prigodnim kulturnim programom.

Ovom je prigodom stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila monografiju Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine, tiskanu 2020. godine u sunakladi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda. Ona je zahvalila svim kazivačima iz Srijema, a napose onima iz Zemuna pred kojima je prvi puta predstavljeno etnološko istraživanje među srijemskim Hrvatima koje su provele dvije generacije studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru kolegija Prakse terenskih istraživanja čija je nositeljica prof. dr. sc. Milana Černelić. „U ime nakladnika upućujemo zahvalnost brojnim suradnicima na terenu bez kojih iznimno važno istraživanje ne bi bilo moguće provesti i rezultate tiskati u ovoj monografiji. Na žalost, među njima ima i onih koji nisu dočekali ovo značajno djelo kojim 'nastojimo pridonijeti poznavanju i razumijevanju tradicijske baštine i identiteta srijemskih Hrvata u Vojvodini – dosad etnološki premalo istraženoj dijasporskoj zajednici izloženoj brojnim poteškoćama tijekom povijesti i u suvremeno doba', kako to piše urednica monografije prof. dr. sc. Milana Černelić.“, rekla je Čeliković. Bila je ovo prigoda uručiti prisutnim kazivačima njihove primjerke, a potom i župniku Jozi Duspari te veleposlaniku Republike Hrvatske u Beogradu Hidajetu Biščeviću.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ilija Alandžak, župnik župe svetog Antuna Padovanskog u Beogradu, a s njim su koncelebrirali župnik iz Surčina mons. Marko Kljajić, vlč. Mihael Sokol te župnik Jozo Duspara. Ovu svetu misu na posebni način uveličao svojim pjevanjem Zbor Sveta Cecilija župe Zemun.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu, koji su organizirali Društvo Hrvatske Mladeži Zemuna i Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić nastupio je Hrvatski zbor Odjek. Program je vodio predsjednik Društva Hrvatske Mladeži Zemuna Petar Dujić.

Domaći je župnik na početku programa izrazio radost što se u zemunskoj crkvi već petnaest godina održava ovo slavlje na koje sada mnogi rado dolaze te je postalo prepoznatljivo po svom programu. Tijekom programa je zahvalio hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću na potpori te podsjetio kako još uvijek mnogi Hrvati teško dolaze do državljanstva. Svoju čestitku povodom Dana državnosti uputio je i veleposlanik koji je sa suradnicima sudjelovao na proslavi. Među gostima na obilježavanju Dana državnosti bili su predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin, stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, savjetnik za humanitarna pitanja u Veleposlanstvu Suverenog Malteškog reda u Republici Srbiji Nenad Prokić, upraviteljica Fondacije Antun Gustav Matoš u Beogradu Katica Naglić te predsjednik Upravnog odbora fondacije Mato Princip, predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić Branko Kajić, te uime Hrvatske čitaonice Fisher iz Surčina Irena Obradović.

ZKVH


Obaveštenje o kolačićima