Zagrebački kvartet održao koncert u Subotici

Objavljeno: 26.11.2013. Pregleda: 40

Koncert ZG Kvartet SU-1U okviru nastavka suradnje između hrvatskih ustanova i udruga kulture iz Subotice i Grada Zagreba, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici 12. studenoga 2013. godine koncert je održao Zagrebački gudački kvartet, u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Udruge „Electe“. Bilo je ovo prvo gostovanje tog svjetski renomiranog gudačkog kvarteta u Subotici, i kao takvo značilo je vrhunski događaj iz sfere kulture, preciznije umjetničke (klasične) glazbe.

Koncert ZG Kvartet SU-2Koncertu su u prepunoj Vijećnici, uz brojnu publiku, prisustvovali veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić, te istaknuti predstavnici društvenog i kulturnog života Subotice.Ovo je prvi nastup Zagrebačkog gudačkog kvarteta u Subotici, rekao je ravnatelj Zavoda, Tomislav Žigmanov, na konferenciji za medije na kojoj je, uz koncert, najavljena i izložba slika renomiranih hrvatskih umjetnika iz Zagreba, otvorena sljedećeg dana u Galeriji „Dr. Vinko Perčić“.

 

„Ovi događaji su posljedica relativno stalne suradnje između kulture vojvođanskih Hrvata i Grada Zagreba, na način da smo uspjeli, po nama i više nego značajne kulturne događaje, dovesti ovdje u Suboticu. Naravno, kao i uvijek, to radimo i s našim partnerima, ne želimo biti geto koji će u zatvorenom, zasebnom prostoru producirati određenu vrstu događaja, nego želimo biti integralni dio kulturne scene u gradu“, rekao je Žigmanov.

 

Koncert je počeo izvedbom skladbe „Song“ suvremenog hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića (1938.- 2006.), nakon čega su uslijedila dva poznatija klasična djela: „Gudački kvartet opus 18 broj 2 u G duru“ Ludwiga van Beethovena i „Gudački kvartet opus 22 u F duru“ Petra Iliča Čajkovskog. Riječ je o iznimno zahtjevnom programu, kako u pogledu stila i dinamike, tako i glede interpretacije, kako je to rekao u najavi koncerta Miloš Radović iz Udruge „Electe“.

 

A subotička je publika prepoznala značaj ovoga koncerta ispunivši Veliku vijećnicu Gradske kuće do posljednjeg mjesta, te nagradivši vrhunske izvedbe glasovitih gostujućih glazbenika višestrukim pljeskom oduševljenja i zahvalnosti.

 

Koncert ZG Kvartet SU-3Najstariji gudački kvartet na svijetu, Zagrebački kvartet osnovan je 1919. kada je održao koncert u velikoj dvorani Hrvatskoga zemaljskoga glazbenog zavoda u Zagrebu. Svi su kvarteti u svijetu djelovali 40, 50, 60 godina i potom se ugasili, a Zagrebački je imao sreću da se članstvo u kvartetu prenosilo s profesora na učenika, s generacije na generaciju, s koljena na koljeno. Kvartetu je išlo na ruku i to što uglavnom sva četvorica nisu bili baš istih godina pa tako niti završavali karijere u isto vrijeme, nego bi starijeg člana koji bi otišao, zamijenio mlađi. Tako Zagrebački gudački kvartet traje gotovo 95 godina. Svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika, među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar i drugi, a današnji sastav, koji se predstavio u Subotici, čine: Sergej Evseev (prva violina), rođen u Moskvi, Hrvoje Philips (viola) i Davor Philips (druga violina), podrijetlom podunavski Švabe, te Martin Jordan (violončelo).

 

Probe se održavaju svaki dan, kad se dogodi turneja od mjesec dana opet su sva četvorica zajedno i jako je bitno da se ta četvorica toleriraju, uvažavaju, inače se sve može raspasti vrlo brzo ako međuljudski odnosi nisu u redu, kaže drugi violinist Davor Philips.

 

Koncert ZG Kvartet SU-4„Nema tu baš neke velike tajne, treba taj posao voljeti, to je težak posao, zahtijeva vrlo veliku vještinu, disciplinu, četiri majstorska svirača koji se mogu prilagoditi jedan drugome. Što se tiče sviranja, tehnički, muzički to moraju biti četiri spretna muzičara, a onda moraju biti četiri osobe koje odgovaraju po karakteru. Ipak smo mi jako dugo zajedno, i na putu, izbivamo zajedno, puno smo više nas četvorica skupa nego što smo mi doma sa svojim obiteljima, jer takav je posao“, kaže Philips.

Jako puno hrvatskih autora piše za gudačke kvartete, postoji Muzički bijenale Zagreb, Tribina hrvatskih skladatelja u Opatiji, a od ove godine Zagrebački kvartet je ustanovio nagradu „Josip Klima“, po velikom hrvatskom glazbeniku koji je dugo godina bio prva violina Zagrebačkog kvarteta.

 

„Svake godine će jedan novi mladi hrvatski kompozitor napisati jedno djelo za gudački kvartet baš zbog toga da proširimo taj opus jer nama je između ostalog zadaća, gdje god da sviramo, bilo u Hrvatskoj ili u svijetu, na svakom koncertu svirati jednog hrvatskog autora. Imamo dosta veliki fundus domaćih kvartetskih autora, a nastojimo ga i dalje proširiti i osvježavati novim kompozitorima“.

 

 

„Dvorana u Gradskoj kući je prekrasna, stvarno nismo to znali. Prije koncerta je došao jedan gospodin i rekao da je Zagrebački kvartet bio u Subotici posljednji put 1970. godine, baš s Josipom Klimom, ili 69., ne sjeća se točno. Ja sam 12 godina u kvartetu, mi još nismo bili u Subotici, ali evo, ovo je prvi put, prekrasna dvorana, stvarno odlična publika i ja se nadam da ćemo doći opet“, rekao je Davor Philips.

 

 

Kako su rekli članovi kvarteta, vesele se sljedećoj godini, jer je to 95 obljetnica kvarteta, a za 100. godišnjicu planiraju projekt – 100 koncerata za 100 godina postojanja.

Priređeno prema tekstovima Nele Skenderović
i Davora Bašića Palkovića
Fotografije: Zdenko Štricki

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićno-pjevački koncert HKPD-a Matija Gubec
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • Znanstveni skup u Franjevačkom samostanu Subotica
  • Božićno-folklorni koncert HKPD-a Matija Gubec
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima