Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priredio dva programa gošći iz Šibenika

Objavljeno: 25.05.2011. Pregleda: 4

izlozba sibenik 1Dvodnevni kulturni program Šibenika u Subotici započeo je otvorenjem izložbe „Taj divni svijet" i „100 dječjih inicijala", održanim u petak, 21. svibnja u galeriji Gradske biblioteke Subotica, a u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i uz logističku potporu subotičke knjižnice. Drugi dio programa održan je u subotu, 22. svibnja, u likovnoj radionici za nastavnike koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku.

Program je realiziran nakon radnog posjeta Zavoda Šibeniku i ostvarenih kontakata sa šibenskim kulturnim institucijama, a „od ovakve suradnje na dobitku su svi - i gosti i domaćini - budući da se putem razmjene i upoznavanjem kulturnih praksi s drugih područja obogaćuju vlastiti kulturni prostori", istaknuo je ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.

izlozba sibenik 4Izložba dječjih radova

„Poznata latinska izreka Verba volant, scripta manent upozorava da ostaje samo ono što je zapisano ili, drukčije rečeno, govori o važnosti pisane baštine", istaknula je na otvorenju izložbe Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić" iz Šibenika i urednica radioničarskog programa Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik.

„U likovnoj radionici našeg centra, kojoj je tema bio Inicijal - ukrašeno početno slovo, djeci su ponuđeni predlošci iz hrvatske pisane povijesti. Vizualno bogate iluminacije s čestim zoomorfnim i floralnim elementima zagolicale su dječju maštu, probudile kreativnost i potaknule brojne varijacije na ponuđene teme. Potpuno slobodni u izboru kako motiva, tako i slova i boja, sudionici ove dječje radionice, u dobi od pet do petnaest godina, napravili su stotinu inicijala. Dio ovih radova predstavljamo vam večeras. Izuzetno smo počašćeni, ali i ponosni što ovu izložbu možemo prikazati i u Subotici."

izlozba sibenik 3„U produkciji Galerije Svetog Krševana nastala je izložba dječjih grafičkih radova na temu Taj divni svijet", objasnila je Antonija Modrušan, ravnateljica ove galerije u Šibeniku.

„Dio ovih prekrasnih dječjih uradaka večeras je pred vama. Predstavljamo vam tri grafičke mape koje su produkt dječje radionice realizirane u suradnji sa Nacionalnim parkom 'Krka'. Upoznajući se s bogatim biljnim i životinjskim svijetom NP 'Krka' te hrvatske tradicijske kulture kroz uporabne predmete naših starih, mali grafičari to su svoje iskustvo pretočili u vlastiti izraz. Tako su nastali prekrasni grafički listovi za koje smo izrađivali matrice te ih potom otisnuli u grafičkom ateljeu Ane Polić."

U umjetničkom djelu programa sudjelovali su TS „Klasovi" i višestruko nagrađivan recitator Hrvatske čitaonice Davorin Horvacki.

sibenik likovna radionica 1Likovna radionica za pedagoge

Zanimljiva i višestruko korisna, po riječima sudionika, u subotu, 22. svibnja, u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u prostorijama Hrvatske čitaonice priređena je likovna radionica za pedagoge koji rade s učenicima u nastavi na hrvatskom jeziku. Tako Zavod nastavlja s praksom potpore nastave na hrvatskom jeziku. Likovnu radionicu stručno je vodila Zdenka Bilušić. Nakon stručnog dijela, predstavljanja iskustava i načina rada s djecom u Centru, sudionici radionice su se i praktično oprobali u tehnikama: kaširanje novinskim papirom - radionica pleternih ornamenata i akvarel - osobine tehnike.

sibenik likovna radionica 2U radu je sudjelovalo 18 pedagoga iz subotičkih osnovnih škola i okolice, te Bačkog Monoštora. Ovom prigodom predani su i likovni uradci nastali u našim krajevima, a u povodu likovnog natječaja „Ruho naših starih", koji su raspisali Međunarodni dječji festival, Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić" i Grad Šibenik.

Buduća suradnja na više razina

„Dolazak u Suboticu otvorio je mnoga vrata i mogućnosti daljnje suradnje na više razina", istaknula je Zdenka  Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić" iz Šibenika i urednica radioničarskog programa Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik.

izlozba sibenik 6„Pored razmjene izložbi i povezivanja likovnih umjetnika svakako će biti uspostavljena i suradnja između šibenske i subotičke gradske knjižnice. Treba razmotriti i mogućnost povezivanja dječjih festivala u Šibeniku i Subotici, očekujem da već sljedeće godine pozovemo vaše radioničare da budu voditelji radionica na festivalu kako bi prezentirali te upoznali našu djecu s osobitostima vašeg kraja, koji je veoma poseban i vrijedan. Vjerujem da će biti i nastavljeno ove godine započeto sudjelovanje na likovnim natječajima koje organiziramo u povodu Festivala, a vremenom će se sigurno otvoriti i još neke druge mogućnosti."

izlozba sibenik 5„Ljubav između Subotice i Šibenika, koja se rodila sasvim slučajno i na prvi pogled, svakako će biti i dalje njegovana i razvijana", naglasila je Antonija Modrušan, ravnateljica Galerije Svetog Krševana u Šibeniku.

„Subotica me je duboko dojmila. Grad je arhitektonski veoma lijep, ljudi u njemu su ljubazni, a posebice me je dojmila publika na Festivalu koja je ugodna, pristojna i blagonaklona, prava europska publika. Suradnja započeta izložbom Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Paralelni procesi samo je početak te je treba razvijati na svakom mogućem kulturnom planu pa i poslovnom. Vrijednosti koje ima Subotica, Tavankut, Palić, Bunarić, Đurđin... i druga mjesta koja smo posjetili za nas su veliko otkrivenje i riznica za koju smo sretni što smo upoznali".

Tekst: Bernadica Ivanković
Fotografije: Bernadica Ivanković i Nada Sudarević

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Srijemci Srijemu
  • Bunjevci bez granica
  • Izložba povodom 150. obljetnice rođenja kipara Roberta Frangeša-Mihanovića
  • Hosanafest 2022
  • Šokci i baština
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima