Zbirka fotografija obitelji Dubravke Dulić Galfi objavljene na Topoteci

Objavljeno: 05.06.2020. Pregleda: 2

Topoteka Dubravka Dulic GalfiNaš rad na Topoteci podsjeća nas na rudnik u kojem nikada dovoljno kopanja. Gledamo da s vremena na vrijeme zađemo u male rukavce iznimnih mjesta u Vojvodini u potrazi za blagom kojem, nažalost, prijeti urušavanje u zaborav. Međutim, vraćajući se s posla uvijek je nužno proći glavnim hodnikom. Nije ni sebično ni nelogično Suboticu gledati upravo tako – ona je glavno sjecište, ulazni hodnik u kojem nalazimo zajedničke elemente mnogih manjih mjesta. Ovoga puta u naš rudnik zalazimo pod vodstvom i svjetlom gospođe Dubravke Dulić Galfi.

Projekt Topoteka ponekad se doima kao utrka s vremenom, borba sa zaboravom, a ona bi bila gotovo nemoguća bez podrške institucija: Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan R. Hrvatske te suradnje s Međunarodnim centrom za arhivska istraživanja ICARUS.

Gospođa Galfi otvorila nam je vrata svoga doma i podijelila s nama mnoštvo uspomena. Tematski bismo ih mogli podijeliti u dvije skupine. U prvoj ćemo skupini naći fotografije od početka prošloga stoljeća pa do današnjeg vremena koje prikazuju obiteljske događaje i osobe – sve skupa urešeno tradicijskim ljepotama naše kulture. Druga skupina fotografija odnosi se na događaje od velike važnosti za identitet Hrvata Bunjevaca. Tu su fotografije i opisi mnogih važnih trenutaka naše povijesti kao što je to djelovanje Hrvatske seljačke stranke na našim prostorima, zatim proslava 250. godišnjice dolaska većeg broja Bunjevaca u Bačku, djelovanje Katoličkog divojačkog društva i slično. Da je Subotica stjecište kolektivnog hrvatskog identiteta svjedoče nam i mnoga mjesta koja se pojavljuju na našim fotografijama:Tavankut, Bikovo, Svetozar Miletić (Lemeš)…

Do sada smo propustili ponuditi jedan iznimno važan alat za pretraživanje na Topoteci i želimo ispraviti taj propust. Naime, ukoliko želite vidjeti fotografije koje upravo najavljujemo na jednom mjestu, a ne ih pretraživati po ključnim imenima, to možete učiniti na sljedeći način. Kada uđete na portal Topoteke, ispod vremenske skale u desnom kutu vidjet ćete klizni prozor „Sortiraj prema“. Nakon što kliknete, a prozor se otvori, potrebno je odabrati opciju „objavljeno: najnovije“. Na ovaj način vidjet ćete na jednom mjestu sve fotografije koje najavljujemo na portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Zahvaljujemo gospođi Galfi i pozivamo vas da i sami zavirite u novoosvijetljene dijelove našeg rudnika kulture. Dakako, ako i vi otkrijete neko blago, javite nam i podijelite s nama. Kaže se kako su ulazi u tunele i rudnike diskretni, lako ih je previdjeti, zaobići – potreban je putokaz ili vodič. Stoga, putokaz je na sljedećem linku: https://hrvatisrbija.topoteka.net/, a vodič… pa… to može biti i svatko od vas, dragi čitatelji… zato, preporučite našu Topoteku!

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Književna večer - Dužijanca 2022
  • Prijave za XV. Etnokamp Hrvatske čitaonice
  • Izložba radova od slame - Dužijanca 2022
  • Tamburaška večer - Dužijanca 2022
  • Umjetnička kolonija Stipan Šabić 2022.
Pogledajte sve