Žigmanov dobitnik nagrade „Julije Benešić“ za najbolju knjigu književnih kritika

Objavljeno: 02.07.2018. Pregleda: 1

vivisekcije naslovnicaU srijedu i četvrtak, 27. i 28. lipnja 2018. u Đakovu, održana je manifestacija 21. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, a završena je proglašenjem laureata nagrade „Julije Benešić“ i to za četiri knjige. Ona je ove godine pripala dvojici autora – Tomislavu Žigmanovu iz Subotice za knjigu „Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme hrvatske“ i Božidara Alajbegovića iz Rijeke za dvije knjige kritika: „Paralelni svjetovi“ i „Librido“.

Istoimena Povelja uspješnosti posthumno je dodijeljena nedavno preminulom Vlastimiru Kusiku iz Osijeka, dugogodišnjem kustosu Muzeja likovnih umjetnosti, a nakon umirovljenja i savjetnika u miru iste ustanove.

Nagradu „Julije Benešić“ kritičari dodjeljuju najboljim književno-kritičarskim ostvarenjima između dvaju Đakovačkih susreta, a Povelju uspješnosti najboljem književnom-kritičaru istočno-slavonskog prostora. O dobitnicima nagrada odlučivalo je povjerenstvo u sastavu: dr. Goran Rem, dr. Vlasta Markasović i Adam Rajzl.
Dodjela nagrada laureatima održat će se u studenom 2018. u Đakovu.

ZKVH

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Promocija knjige prim. dr. Marka Sentea - Naši liječnici
  • Završna priredba XV. Etnokampa Hrvatske čitaonice
  • XIV. Saziv likovne kolonije Ivan Gundić - Ćiso Dalmata
  • Proštenje na Bunariću
  • Mikini dani
Pogledajte sve