ZKVH na Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara

Objavljeno: 11.07.2023. Pregleda: 108

26. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, održani 27. i 28. lipnja 2023. godine, okupili su niz najpozvanijih književno-kritičarskih imena, postavivši pred njih pitanje odnosa književne kritike i književnosti za djecu i mladež što je bila i tema dvodnevnog okruglog stola s obzirom na to da književna kritika nije značajnije zainteresirana za sustavno praćenje te književne produkcije, a kao što prati suvremenu prozu, pa i poeziju.

O književnosti za djecu s više strana

Okrugli stol je vrlo uspješno vodila dr. sc. Diana Zalar, a sudjelovali su književnica i novinarka Branka Primorac, književnik za djecu Hrvoje Kovačević, književnica Blaženka Brlošić, književnica i znanstvenica dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, književnica za djecu (ujedno i v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata) Katarina Čeliković te književnica dr. sc. Jasna Horvat.

U vrlo zanimljivim izlaganjima doznali smo kako je produkcija hrvatske književnosti za djecu i mlade vrlo bogata, a da je ne prati primjerena kritička recepcija. Stoga je jedan od najvažnijih zaključaka bio da se obnovi časopis Književnost i dijete ili da se pokrene sličan časopis u okviru Društva hrvatskih književnika.

Ovom je prigodom Katarina Čeliković darovala knjige za djecu u nakladi Hrvatske čitaonice i NIU Hrvatska riječ iz Subotice prof. dr. sc. Diani Zalar za studente Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Predstavljanje časopisa i zbornika

Prvoga dana program je održan u Hrvatskom domu u Đakovu. Na početku su u ime organizatora i pokrovitelja pozdravili Robert Francem, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu, dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, predsjednica Društva hrvatskih književnika, Katarina Čeliković, v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a Susrete je otvorila Sanja Rogoz-Šola, izaslanica đakovačkog gradonačelnika Marina Mandarića. Podršku Susretima, uz isprike zbog nemogućnosti nazočnosti, uputili su ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek te predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Susreti su započeli predstavljanjem novog broja časopisa osječkog Ogranka Matice hrvatske Književna revija, posvećenog kritičarskom radu nedavno preminulog Darija Grgića, a drugoga dana predstavljen je i Zbornik Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara XXV.

Organizatori Susreta su Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija Hrvatske te Grada Đakova.

Izvor: Hrvatska riječ

Obaveštenje o kolačićima