ZKVH na predstavljanju publikacije 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima

Objavljeno: 26.02.2024. Pregleda: 99

Pokrajinska zaštitnica građana (pučka pravobraniteljica)– ombudsmanka doc. dr. Dragana Ćorić otvorila je 21. veljače 2024. program predstavljanja publikacije 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u amfiteatru Rektorata Sveučilišta u Novom Sadu.

Ona je tom prigodom naglasila kako je večer posvećena svim narodima, jezicima i tradicijama u Vojvodini te ukazala na značaj Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, kao osnovnom dokumentu na čijim se principima zasnivaju kasnije doneseni međunarodni dokumenti.

Ljudska prava postala su „neotuđiva i univerzalna, svako ljudsko biće ima pravo na život, slobodu i sigurnost, rađa se slobodno i jednako u dostojanstvu i pravima koja pripadaju svakome, bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili društveno porijeklo, imovinu ili bilo koje drugo svojstvo“.

S ciljem poboljšanja komunikacije i edukacije u području ljudskih prava Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je prevedena na 21 jezik, čime institucija pokrajinskog zaštitnika građana želi omogućiti pripadnicima nacionalnih zajednica informiranje o sadržaju ovog značajnog međunarodnog dokumenta na njihovom materinskom jeziku.

Ovom su događaju prisustvovali ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković te Goran Kaurić uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, kao i predstavnici Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Matice srpske, nacionalnih savjeta nacionalnih manjina i Židovske općine Novi Sad, manjinskih zavoda za kulturu, fakulteta, lokalnih ombudsmana, odvjetnika, sudova, nevladinih organizacija, studenata i drugih ustanova i organizacija.

Tijekom programa nazočnima su se obratili predsjednik Matice srpske prof. dr. Dragan Stanić, predsjednik Židovske općine Novi Sad Mirko Štark i profesorica rumunjskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu dr. Ivana Ivanić.

Osim predstavljanja publikacije bila je ovo prigoda podsjetiti prisutne i na Međunarodni dan materinskog jezika, koji se obilježava upravo 21. veljače. 

Izvor: Hrvatska riječ (I. Benčik)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima