ZKVH na Sajmu knjiga u Novom Sadu

Objavljeno: 16.03.2023. Pregleda: 50

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavio je 13. ožujka 2023. svoja najnovija izdanja i na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Novom Sadu. Osim u sklopu izložbe na štandu resornih pokrajinskih tajništava, izdanja ovog nakladnika predstavljena su i na središnjoj sajamskoj pozornici.

ZKVH predstavio je novi dvobroj Nove riječi, trenutno jedinog časopisa za književnost i umjetnost u kulturnom prostoru vojvođanskih Hrvata. Kako je kazala v. d. ravnateljice ZKVH-a i izvršna urednica Nove riječi Katarina Čeliković najnoviji dvobroj časopisa donosi obilje zanimljivih sadržaja iz različitih književnih područja. Prva cjelina u novom broju predstavlja scenu pjesnika u okupljenu oko godišnjeg susreta Lira naiva, a u povodu 20. obljetnice te manifestacije. Čitatelj u novom svesku, medu ostalim, može pročitati i nove pjesme (pisane u dvostihu) ugledne petrovaradinske književnice Jasne Melvinger. Suvremena knjiška produkcija Hrvata u Srbiji predstavlja se i u drugim rubrikama, posebice u stalnoj rubrici Čitanja književne produkcije a objavljen je i izmišljeni intervju s Matošem kojega je napisao Lajčo Perušić u povodu 150. godišnjice rođenja jednog od najvećih hrvatskih književnika. Također, stalna rubrika Kritička iščitavanja hrvatske književnosti u Vojvodini donosi tekstove o mladim hrvatskim književnicima između dvaju svjetskih ratova u Subotici, pučkom pjesništvu starčevačkih Hrvata u prvoj polovini XX. stoljeća kao i o ediciji Izabranih djela Balinta Vujkova.

Urednik kulturne rubrike u tjedniku Hrvatska riječ Davor Bašić Palković ocijenio je kako je časopis Nova riječ u dosadašnjih deset godina postojanja učinila značajne poteze u usustavljivanju književne scene vojvođanskih Hrvata, kako uređivačkim pristupom ali i okupljanjem suradnika, od književnih autora do onih koji o knjigama pišu.

Hrvatsko-srpske književne veze

U ovom broju Nove riječi nastavljena je praksa predstavljanja suvremenog pjesništva nacionalnih zajednica s kojima Hrvati u Srbiji žive u kulturnome doticaju. Aktualni dvobroj tako donosi izbor iz srpskog pjesništva, odnosno izbor iz poezije dobitnika ugledne Brankove nagrade (za mlade pjesnike) od 2011. do 2021. godine. Temat je priredio suradnik časopisa i pjesnik Darko Baštovanović koji je kazao da književnost koja nije u doticaju s drugim književnostima može doći u situaciju da bude provincijalna, zatvorena i pučka u onom najnegativnijem kontekstu”. Hrvatsko-srpske književne veze, kako je dodao, imaju dug kontinuitet a kanon u tom smislu postavio je upravo Matoš.

Gost predstavljanja bio je pjesnik Branislav Živanović, jedan od laureata, a kasnije i nekoliko puta član žirija Brankove nagrade.

„Povjerenje koje mi je dano dobivanjem ove nagrade nastojao sam najprije opravdati pred sobom, težnjom da iznova napredujem i razvijam se i da moji kasniji rukopisi budu bolji. Kao član žirija bio sam oduševljen novim glasovima koji dolaze, vitalizmom njihova izraza i jezika. Činjenica da se poezija piše danas u tolikoj mjeri odraz je vremena i neke vrste pobune, nužne nesuglasnosti i nemirenja s aktualnim događanjima”, rekao je Živanović. Po njegovim riječima, časopisi su važni za književni život iako se suočavaju s izazovima financijske prirode. „Tu mladi glasovi staju 'rame uz rame' sa svojim starijim kolegama, važni su i da se ponudi jedna vrsta drugačijeg pogleda na stvarnost i svijet, da se uvidi ta motivska, tematska i formalna raznovrsnost”, rekao je Živanović.

Moderatorica predstavljanja Nove riječi bila je članica uredništva časopisa Klara Dulić Ševčić.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 18. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Monoštor
  • Prijenos mise na HRT 1 iz Male Bosne
  • 7. Matoševi dani u Tovarniku
  • 7. Matoševi dani u Beogradu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima