ZKVH potpisao novi ugovor o međunarodnoj znanstvenoj, kulturnoj i umjetničkoj suradnji

Objavljeno: 19.05.2015. Pregleda: 2

Potpisivanje UgovoraOS-ZKVH-1-mRavnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov potpisao je u Osijeku 18. svibnja 2015. godine, s vršiteljicom dužnosti pročelnika Odjela za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera doc. dr. sc. Ivanom Žužul Ugovor o međunarodnoj znanstvenoj, kulturnoj i umjetničkoj suradnji. Riječ je o četvrtom takvom dokumentu, putem kojega Zavod nastoji osnažiti kako aktivnosti od značaja za kulturu vojvođanskih Hrvata tako i pospješiti veću integriranost vlastitog kulturnog prostora u cjelinu hrvatske kulture.

U uvodnom dijelu Ugovora stoji kako su: „polazeći od međusobnog uvažavanja i priznavanja te prepoznatih zajedničkih interesa sa željom unaprjeđivanja međusobne suradnje na područjima društvenih i humanističkih znanosti, kulture i umjetnosti te na području zaštite i očuvanja kulturne baštine, a u uvjerenju da će time pridonijeti učvršćivanju cjelokupne znanstvene, kulturne i umjetničke suradnje između matične države, posebice regionalno povezanoga prostora, te Hrvata u Vojvodini, Republika Srbija, i Republike Hrvatske“ dvije strane pristupile zaključivanju Ugovora.

Potpisivanje UgovoraOS-ZKVH-2-mU člancima Ugovora precizira se kako će se Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata „uzajamno potpomagati i poticati međusobnu suradnju“ te da „potpisnici ovim Ugovorom uspostavljaju uzajamnu trajnu, dugoročnu suradnju, koja će se temeljiti na društvenim i humanističkim znanostima i zajedničkim potrebama u kulturi, umjetnosti te zaštiti i očuvanju kulturne baštine, odnosno u onim područjima društvenoga života koji su od značenja za matičnu državu i Hrvate u Vojvodini, a napose onima vezanima uz prepoznavanje i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta“. Suradnja će, među ostalim, podrazumijevati i razmjenu časopisa i publikacija iz znanstvenih, kulturnih i umjetničkih područja, na planu „promicanja hrvatske kulturne, književne i umjetničke baštine, te kulturnoga stvaralaštva u suvremenosti“, što će se ostvarivati putem međunarodne suradnje.

Ugovor je potpisan zahvaljujući posredovanju i zalaganju konzula prvoga razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici g. Hrvoja Ambreuša.

Fotografije: Hrvoje Ambreuš

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2022
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige i slikovnice o majci Amadeji Pavlović
  • Godišnji koncert ŽPS HKUPD-a Stanislav Preprek
  • 86. Godišnjica osnutka HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Promocija knjige Ivana Tumbasa: Steščalo se
  • Koncert Lucije Vukov i Kristine Stankov
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima