ZKVH u Osijeku predstavio djelatnost Zavičajne knjižnice Biblioteca Croatica

Objavljeno: 17.09.2021. Pregleda: 79

Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora: riznice zavičajne prošlosti bila je tema 4. okruglog stola održanog 16. rujna 2021. godine u Odjelu knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku. Okrugli stol održan je u organizaciji Muzeja Slavonije, Društva knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Komisije za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva, a s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte.

Zavičajna knjižnica Biblioteca Croatica kao temelj za znanstveno tematiziranje kulturne povijesti Hrvata u Vojvodini bila je tema knjižničarske savjetnice Katarine Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (putem Zoom platforme) u kojoj je naznačila temelje znanosti kojom se bavi Zavod budući da hrvatska zajednica kao „stara manjina mladih institucija“ nema drugih institucionalnih okvira u Vojvodini (Srbiji) za istraživanje i objavu segmenta povijesti, književnosti, kulture općenito. Stoga Zavod kroz aktivnosti zavičajne knjižnice, registrirane 2015. godine, prikuplja knjižno, arhivsko i drugo gradivo jer su građa i izvori preduvjet za sustavno proučavanje i publiciranje znanja o nama samima.

Skup je okupio pedesetak sudionika iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine, među kojima su izvan Hrvatske bili Silvestar Balić iz Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj (Pečuh), a iz Subotice Dragan Rokvić iz Gradske knjižnice Subotica sa suradnicama.

Dio sudionika uključio se putem Zoom-a.

Skup je bio planiran za 2020. godinu, ali je uslijed epidemiološke situacije odgođen za ovu godinu. Sudionici su bili izrazito zadovoljni što je unatoč svemu održan kontinuitet organizacije okruglog stola i što su mogli predstaviti svoj rad i dobru praksu u proteklim godinama. Po završetku službenog dijela skupa sudionici su obišli izložbu 100 godina Hrvatskoga lista u Muzeju Slavonije.

ZKVH


Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
  • Dužijanca u Mirgešu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima