Znanstveni kolokvij u Hrtkovcima i završetak istraživanja tradicijske baštine srijemskih Hrvata

Objavljeno: 12.03.2019. Pregleda: 29

Hrtkovci predavaci i KCZavod za kulturu vojvođanskih Hrvata priredio je LIX. Znanstveni kolokvij na temu Svadbeni običaji srijemskih Hrvata u petak, 8. ožujka 2019. godine u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Klementa u Hrtkovcima. Uvodničarke su bile studentice Andrea Bosnić i Anamarija Knežević koje su predstavile rezultate istraživanja provedenih u Hrtkovcima, Nikincima, Rumi i Srijemskoj Mitrovici. Domaćini u Hrtkovcima bili su župnik Ivica Živković i gospođa Anica Blažić na čiji su se poziv odazvali kazivači.

 

 

 

Zadovoljne rezultatima

Andrea Bosnić, studentica diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije te bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prvi je puta imala priliku istraživati na nepoznatom terenu. „Rezultati istraživanja su pokazali da su svadbeni običaji koje smo kolegica i ja istraživale uglavnom isti ili slični na čitavom području koje smo zahvatile, uz poneku iznimku. Iako se danas ti običaji poštuju manje nego u prošlosti, neki žive i danas, kao što je običaj lažne mlade ili kićenje ruzmarinom i peškirima. Budući da o ovoj temi nisam mnogo znala prije samog putovanja, bilo mi je veoma zanimljivo slušati o svim običajima. No, posebno su se istaknuli običaj pozivanja svatova sa čuturom, običaj krađe cipele i običaj da mladenci na svadbenoj večeri ne jedu supu da im deca ne budu balava“, svjedoči Andrea. Radosna je što je mogla sudjelovati u ovom projektu jer, „iako nijedna kultura nije 'okamenjena' već je u stalnoj mijeni, mislim da je važno zapamtiti stare običaje, pogotovo u današnje vrijeme kada su te promjene sve brže i dovode do stvaranja gotovo uniformne, globalne kulture. Smatram da je očuvanje običaja pojedine zajednice, u ovom slučaju vojvođanskih Hrvata, upravo ono što ju razlikuje od neke druge, te da bi se zaboravom izgubio i njihov identitet. Svi kazivači s kojima sam imala priliku razgovarati bili su iznimno srdačni i susretljivi, te sam zaista imala osjećaj da je ono što radimo bitno“.

„Kao prvom terenskom istraživanju ovakve veličine, istraživanju svadbenih običaja srijemskih Hrvata pristupila sam s blagim nepovjerenjem u samu sebe, pa sam tako bila skeptična iHrtkovci studentice i publika prema informacijama i rezultatima koje ću iz istraživanja dobiti. No zahvaljujući otvorenosti i volji za očuvanjem običaja – makar u pismenom obliku kao dijelu monografije – lokalnog stanovništva s kojim sam imala priliku razgovarati, sa samim iskustvom i podacima koje sam dobila sam i više nego zadovoljna“, kaže Anamarija Knežević, studentica diplomskog studija etnologije i kulturne antropologije te ukrajinskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

S оbzirom na to da i sama dolazi iz Srijema, očekivala je da će dobrim dijelom već poznavati običaje Hrvata u Rumi i Hrtkovcima, no iznenadila ju je količina običaja koja se do nedavno, ali i dan danas, zadržala među ispitanim stanovništvom, barem po kazivanjima sugovornika. „Među njima se kao meni najzanimljiviji izdvajaju običaj venčića, zajedničke momačke i djevojačke večeri, ali i brojne zabavne igre tijekom pira poput lutke, plesanja ketuše te krađe mladenkine cipele“, izdvaja Anamarija. Ona ističe kako joj je čast bila sudjelovati u ovakvom projektu jer kao buduća etnologinja i kulturna antropologinja očuvanje i bilježenje običaja, a samim time i obilježja, bilo koje skupine smatram izrazito bitnima, a pogotovo kada je riječ o manjinskim zajednicama kao što su srijemski Hrvati u Vojvodini“.

Završeno etnološko istraživanje srijemskih Hrvata

Katarina Čeliković, stručna suradnica u Zavodu za kulturne projekte i programe je zahvalila prisutnim kazivačima na spremnosti pričanja o tradicijskoj baštini te rekla kako je ovo bio završni dio istraživanja tradicijske baštine srijemskih Hrvata. Nakon ovoga, uz mentorsko vodstvo prof. Milane Černelić, počinje priprema radova za monografiju u kojoj će biti skupljeni svi rezultati istraživanja tradicijske baštine srijemskih Hrvata tijekom tri kalendarske godine. Dio radova je već objavljen ili će biti u novom Godišnjaku za znanstvena istraživanja ZKVH-a.

Studentice su završno kontrolno istraživanje svadbenih običaja obavile u subotu, 9. ožujka.

Cjelokupno istraživanje je realizirano u suradnji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i ZKVH-a, pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić.

Na znanstvenom kolokviju je, osim kazivača i drugih zainteresiranih iz Hrtkovaca i Nikinaca, prisustvovao i Darko Sarić Lukendić u Hrvatskom nacionalnom vijeću zadužen za kulturu.

ZKVH (Katarina Čeliković)

Aktivnosti Zavoda

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Božićno-pjevački koncert HKPD-a Matija Gubec
  • Božićni koncert u Monoštoru
  • Znanstveni skup u Franjevačkom samostanu Subotica
  • Božićno-folklorni koncert HKPD-a Matija Gubec
  • 27. Izložba božićnjaka u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima