22.07. 18:29h

19. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova

Dani hrvatske knjige i riječi logo26. IX. – 9. X. 2020.

Organizacijski odbor 19. po redu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova odlučio je ovu, gotovo dva desetljeća dugu, najveću književnu manifestaciju organizirati poštujući i prateći preporuke i mjere svih nadležnih tijela i nacionalnih stožera civilne zaštite u vezi s epidemiološkim mjerama zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Tako će se ova priredba održati u više dana na više lokacija i na različite, sada prikladne načine uz veći broj suorganizatora za različite vrste publike i sudionika.

Dane HKR-a otvorit će 26. rujna stručni skup za prosvjetne djelatnike pod nazivom Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama u prostorijama Etno-salaša Balažević u Tavankutu. O aktualnoj temi govorit će sedam predavača, a program organizira Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji Cro- Fond i Odbor za obrazovanje HNV-a.

Popularni program za učenike pod nazivom Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova Didu ove će godine imati virtualni javni sat hrvatskoga jezika u četvrtak, 1. listopada u koji će se škole uključiti preko YouTube kanala Hrvatske čitaonice. Vjerujemo kako će i ovo biti zanimljiv način za uključivanje u program u kojem će se predstaviti nova, četvrta knjiga Izabranih djela Balinta Vujkova. Djeca naročito vole predstavu prema narodnoj priči te će moći vidjeti snimku predstave Razlinkavi zec u izvedbi učenika Osnovne škole Matija Gubec iz Tavankuta.

I bijenalni, međunarodni stručni skup knjižničara Čitanjem do uključenosti održat će se virtualno u cilju zaštite i sigurnosti svih sudionika te zbog nepredvidljive epidemiološke situacije vezane uz COVID-19. Skup će biti održan 2. listopada putem ZOOM platforme kojom koordinira Zagrebačko knjižničarsko društvo. Nakon dva plenarna izlaganja, u skupu će sudjelovati trideset petero izlagača, a broj sudionika na skupu ograničen je na 100. I ovaj će skup sva predavanja objaviti u zborniku radova, a zajednički ga organiziraju Zagrebačko knjižničarsko društvo, Hrvatska čitaonica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U Gradskoj knjižnici u srijedu 7. listopada u 19 sati Književni će salon biti posvećen časopisu za književnost i umjetnost Nova riječ i književnoj produkciji koju tradicionalno predstavljamo pod nazivom Od Dana do Dana.

Tradicionalna Multimedijalna večer bit će u znaku dodjela dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2019. godinu i trijenalne nagrade Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Jednoglasna je odluka Organizacijskog odbora Dana hrvatske knjige i riječi . dana Balinta Vujkova da ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti dobije Matija Molcer, pijanist, skladatelj, pjesnik, prevoditelj, slikar, kritičar i publicist. Ovim programom u petak, 9. listopada s početkom u 19 sati u koncertnoj dvorani Muzičke škole  u Subotici završavaju ovogodišnji Dani HKR-a – dana Balinta Vujkova. Prije ove večeri, u 18 sati ćemo položiti cvijeće na bistu Balinta Vujkova i očuvati kulturu sjećanja prema našim velikanima.

Organizacijski odbor i ove godine predstavlja dvije nove knjige, Pripovitke 1 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa.

Manifestaciju su podržali: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Izvor: Hrvatska čitaonica

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
  • Dužijanca u Maloj Bosni
  • Izložba slika i početak XXVIII. Međunarodne likovne kolonije Bunarić
  • Dužijanca u Đurđinu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima