Filmske manifestacije,

18.11. 18:00h

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini: Goli otok

Art kino Lifka, Trg Žrtava fašizma 5, Subotica Pregleda: 202

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održat će se u petak 18. studenoga 2022. u Art kinu Lifka u Subotici, s početkom u 18 sati. Na programu je dokumentarni film Goli otok redatelja Darka Bavoljka.

Film Goli otok tematizira logor na istoimenom otoku na Hrvatskom primorju za vrijeme trajanja sukoba Tito–Staljin od 1949. do 1955. godine. Rekonstrukcija života u logoru i metoda političkog preodgoja tzv. informbiroovaca, temelji se na svjedočanstvu logoraša Alfreda Pala dok riječ Udbinog generala Jove Kapičića daje Udbin pogled na logiku i motive stvaranja Golog otoka. Film donosi na svjetlo dana i niz neobjavljenih dokumenata jugoslavenskih tajnih službi koja rasvjetljavaju posljedice sukoba Tito–Staljin po uhićene informbiroovce. Tendencija filma je prikazati Goli otok iz više kutova i smjestiti ga u tadašnji vremenski, politički i ideološki kontekst.

Film je prikazan u natjecateljskom programu dokumentarnog filma na Zagreb film festivalu 2012. godine.

Nakon filma razgovor s autorom će voditi Petar Bujas, profesor predmeta Povijest pakla na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ulaz je slobodan.

Program se održava u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra u okviru programa međunarodne suradnje.

O autoru

Darko Bavoljak rođen je  1961 g. u Zagrebu. Završio je studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Nakon studija kratko vrijeme radi kao snimatelj dokumentarnih i kratkih igranih filmova, a posljednjih godina se bavi fotografijom, filmom, konceptualnom umjetnošću i kustoskim koncepcijama. Izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2023
    Najave i kalendar
  • Šesta Književna Panonija u Budimpešti 30. 11. - 1. 12.
  • Nazor – čuvar tradicije somborskih Hrvata
  • Večer ikavice u Stanišiću
  • Godišnji koncert HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
  • Božićni koncert u Monoštoru
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima