18.05. 16:23h

LVII. Znanstveni kolokvij „Božićni običaji srijemskih Hrvata“

bozicni motivLVII. Znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu Božićni običaji srijemskih Hrvata bit će održan u četvrtak, 10. siječnja (januara) 2019. godine, s početkom u 19 sati u prostorijama Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec u Rumi (Glavna 247).

Uvodničarke su studentice Eva Balković i Jelena Batur .

Na temelju istraživanja provedenog u travnju 2018. godine, autorice će izlagati o božićnim običajima Hrvata u Srijemu. Istraživanje je provedeno intervjuiranjem kazivača iz Golubinaca, Hrtkovaca, Rume i Srijemske Mitrovice. Običaji o kojima je riječ obuhvaćaju razdoblje Došašća koje prethodi Božiću, Badnji dan, Božić i blagdan Sveta tri kralja.

Eva Balković je rođena 1996. godine u Osijeku. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u Slatini upisuje preddiplomski studij etnologije i kulturne antropologije te turkologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Jelena Batur rođena je 1996. godine u Zagrebu. Završila je Drugu gimnaziju u Zagrebu 2015. godine, nakon čega upisuje studij povijesti i etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od akademske godine 2018./2019. upisana je u diplomski studij povijesti (nastavnički smjer) i etnologije i kulturne antropologije.

Studenti na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu su u okviru kolegija „Prakse terenskih istraživanja“ dobili mogućnost odlaska na terensko istraživanje među članovima hrvatske zajednice u Srijemu, a uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Istraživanje je realizirano u suradnji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Zavoda, pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Noć muzeja u Tavankutu
  • Noć muzeja u HKC Bunjevačko kolo
  • Noć muzeja u Zavodu - izložba posvećena Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima