27.05. 22:09h

LXV. Znanstveni kolokvij „Sto godina osnivačke skupštine Bunjevačko-šokačke stranke (1920.)“

najava znantveni kolokvij u DSHV 100 godinas Bunjevacko sokacke strankeLXV. Znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu Sto godina osnivačke skupštine Bunjevačko-šokačke stranke (1920.) bit će održan u srijedu, 14. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u Domu DSHV-a u Subotici (Beogradska cesta br. 31).

Predavač je Vladimir Nimčević, master povijesti.

Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazano bogato političko iskustvo koje baštine Vojvođanski Hrvati. U vrijeme Ugarske njihovi prvaci sudjelovali su u radu bačkih gradova i županije. Također su imali velikog udjela u stranačkom životu Subotice u 19. stoljeću. U početku su u mađarskim društvima i strankama, ali se vremenom osamostaljuju i izdvajaju u zasebne skupine građana. Međutim, prva prava politička stranka vojvođanskih Hrvata osnovana je tek u Kraljevini SHS u krugu katoličke inteligencije 15. rujna 1920. pod imenom „Bunjevačko-šokačka stranka“. Imala je hrvatski, katolički i autonomistički karakter. Njena osnivačka skupština, održana u subotičkoj Gradskoj vijećnici 10. listopada 1920., bila je po mnogo čemu znakovita. Protekla je, naime, u ozračju upadica subverzanata iza kojih su stajale centralne vlasti. BŠS je osvojila mandate na izborima 1920. i 1923., a poslije izbora 1925. postaje izvanparlamentarna oporba. Na koncu, 1926. prerasta u ogranak Hrvatske seljačke stranke za Bačku.

Vladimir Nimčević rođen je 29. prosinca 1991. godine u Subotici. Studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, stekavši zvanje master povijesti. Živi u Bajmaku. Trenutačno je vanjski suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Pronalazi i proučava povijesne izvore koji se tiču njegova roda – Bunjevaca i Šokaca, a rezultate istraživanja objavljuje u mjesnoj periodici.

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Svečana akademija UBH Dužijanca
  • Australski film Countryman (Zemljak) u art kinu Lifka
  • Revija nošnji
  • XVII. festival dječjeg stvaralaštva Dužijanca malenih
  • Dužijanca malenih
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima