110. obljetnica izlaska prvog broja petrovaradinskog tjednika

Objavljeno: 17.12.2016. Pregleda: 50

fruskogorac 1Svečanost u povodu obilježavanja 110. obljetnice izlaska prvog broja tjednika Fruškogorac održana je 17. prosinca u Povijesnom arhivu Novog Sada. Fruškogorac je bio petrovaradinski list za zabavu, pouku i gospodarstvo na hrvatskom jeziku. Kao takav, važan je za Hrvate u Petrovaradinu, među ostalim i kao svjedočanstvo njihove duge prisutnosti u tom srijemskom gradiću. Izlazio je u dva razdoblja: tijekom 1906. i 1907., te 1922. i 1923. godine. Ujedno, bio je to prvi tisak koji je izlazio u Petrovaradinu. Organizator ove obljetnice bio je HKPD Jelačić iz Petrovaradina, uz potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine nacionalne zajednice.

Partnerska suradnja

Nazočne je na početku večeri pozdravio ravnatelj Povijesnog arhiva Novog Sada Petar Đurđev izrazivši veliko zadovoljstvo što se ovakva svečanost održava baš u toj instituciji.

„Željeli smo biti mali, moćni partneri u ovom izuzetnom projektu. Upravo ove novine daju nemjerljiv značaj istraživačima i povjesničarima u rekonstrukciji lokalne povijesti“, rekao je Đurđev.

Predsjednik HKPD-a Jelačić Petar Pifat je izrazio zahvalnost Povijesnom arhivu na gostoprimstvu, te istaknuo kako je interesiranje za Fruškogorac u udruzi pokrenuo Davor Martinčić, poznat od ranije po svojem povijesno-istraživačkom radu, ustupivši im primjerke originalnog izdanja toga lista iz 1922. i 1923. godine.

Prelistavanje novina

Kustosica i povjesničarka Muzeja Novog Sada Gordana Bulović je godinama izučavala list Fruškogorac.fruskogorac 2

„Prelistavati novine koje su izlazile prije 110 godina nije nimalo jednostavno, treba se vratiti u to vrijeme kada su ti ljudi živjeli, stvarali i pisali o tom vremenu“, rekla je Bulović.

Tijekom svojeg izlaganja, zajedno s gostima komentirala je i objašnjavala svaku rubriku Fruškogorca posebno, predstavljajući tadašnje probleme i naglašavajući tekstove koji su posebno zanimljivi ili pak one situacije koje su iste i danas.

U sklopu obljetnice priređena je i izložba starih primjeraka lista Fruškogorac, a posjetitelji su se mogli počastiti likerom od maline koji je napravljen specijalno za ovu priliku upravo po receptu iz ovog petrovaradinskog lista.

Antrfile

„Oživljeni“ Fruškogorac

Da svečanost bude još posebnija pridonio je i novi, simpatični list Fruškogorac objavljen ovim povodom. „Zamislili smo kako bi Fruškogorac mogao izgledati danas i napravili smo jedan simpatičan broj koristeći neke od tekstova iz starih izdanja lista, ali i one koji se mogu staviti u kontekst sadašnjeg vremena“, rekao je Petar Pifat.

 

                                                                                                                                                      Izvor: Hrvatska riječ (K. Ivković Ivandekić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima