125. obljetnica izgradnje crkve u Surčinu

Objavljeno: 25.11.2022. Pregleda: 48

Svečanim euharistijskim slavljem u rimokatoličkoj crkvi Presvetog Trojstva u Surčinu 12. studenoga 2022. godine obilježen je za Surčince značajan jubilej – 125. obljetnica izgradnje crkve. Misno slavlje je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije i župnik u Rumi mons. Josip Ivešić u zajedništvu sa župnikom domaćinom preč. Markom Kljajićem. Tom prigodom blagoslovljene su i adaptirane prostorije, dio podruma ispod župnog ureda.

Rimokatolička crkva Presvetog Trojstva u Surčinu izgrađena je 1896. godine za vrijeme biskupa Đakovačko-bosanske i srijemske biskupije Josipa Jurja Strossmayera (1850. – 1905.). Tijekom proteklih 125 godina stolovali su biskupi Đakovačko-osječke i Srijemske biskupije dr. Antun Akšamović, Stjepan Bauerlein, Ćiril Kos, Marin Srakić i u novije vrijeme iz Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović i mons. Fabijan Svalina.

Prvi župnik u Surčinu bio je Petar Fischer (1938. – 1944.), zatim Pavao Matica (1944. – 1945.), Petar Jus (1945. – 1946.), Franc Smodej (1946. – 1947.), don Antonio Makjanić (1947. – 1949.), dr. Jakov Benković (1948. – 1949.), Adam Žabarović (1948. – 1955.), Josip Štimec (1955. – 1960.), Antun Kolarević (1960. – 1977.), Josip Šlogar (1977. – 1985.), Petar Petrović 1986., Đuro Kedveš (1986. – 2005.) i sadašnji župnik Marko Kljajić koji je došao u Surčin 2005. godine. Uz zahvalnost Bogu na daru crkve, te svim biskupima i župnicima koji su kroz povijest dali svoj doprinos surčinskoj župi, župljani su u crkvi postavili spomen ploču s njihovim imenima. Nju je poslije svete mise blagoslovio mons. Josip Ivešić.

„Rimokatolička crkva u Surčinu izgrađena je davne 1896. godine. Župni ured pored crkve izgrađen je 40 godina poslije. Tada su bili ispunjeni preduvjeti da tadašnji biskup Đakovačko-srijemske biskupije pošalje župnika u surčinsku župu. Tek 1930. godine želja župljana je ispunjena. Po dekretu biskupa dr. Antuna Akšamovića u Surčin je stigao prvi župnik Petar Fischer, koji je ostao u Surčinu do 1944. godine. Kada smo registrirali našu čitaonicu, iz poštovanja i zahvalnosti Bogu što je Surčin imao vrijednog župnika Petra Fischera, nazvali smo je po njemu. Po župničkom stažu u Surčinu najdugovječniji je bio pokojni preč. Đuro Kedveš. Župnik sam u Surčinu od 2005. godine, a Đuro je bio dvije godine dulje od mene. Ako odem u mirovinu iz Surčina, stići ću župnika Đuru po godinama župnikovanja u ovoj dragoj nam župi“, kaže preč. Kljajić.

Uz financijsku pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske župljani su preuredili podrumski prostor koji će imati dvojaku ulogu: pastoralni rad i za potrebe Hrvatske čitaonice Fischer, ali i za okupljanja i druženja župljana „Uspjeli smo urediti dio podruma i on će uz našu čitaonicu i etno sobu surčinskih Hrvata biti još jedan prostor u kojem ćemo se moći okupljati, družiti i sastajati. Najvjerojatnije ćemo taj prostor nazvati po suradniku Petra Fischera, Franji Kovačiću koji je bio učitelj u hrvatskoj školi i prosvjetitelj. Na ove prostore je donio kulturu gajenja vinove loze i bio je osnivač Hrvatskog kulturnog društva Zrinski, o čemu se malo znalo. Sve udruge s hrvatskim predznakom su poslije Drugog svjetskog rata izbrisane, a sada sam došao do novih informacija o njima“, priča preč. Kljajić.

U ime biskupa misno slavlje je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić, koji je u obraćanju župljanima izrazio zahvalnost Bogu ne samo za materijalno zdanje, crkvu u Surčinu, nego i za živu Crkvu. „Poručio bih vjernicima da njeguju povijest, jer ona je učiteljica života. Ako je zanemarimo, vrlo lako se može dogoditi da izgubimo i vlastiti identitet, pa onda i budućnost. U tom smislu je doista potrebno da i u Surčinu obilježimo jubilej crkve i postavimo ploču koja će biti trajni spomen na ovaj jubilej, ali isto tako i na prošlost ovoga mjesta. Vjerujem da će to biti i poticaj mnogima koji dolaze u crkvu da se spominju prošlih vremena, ali uvijek u perspektivi budućnosti“, istaknuo je mons. Ivešić.

„Za nas vjernike u Surčinu ovo je značajna obljetnica“, istaknula je predsjednica Hrvatske čitaonice Fischer Katica Naglić i dodala: „Prošlo je 126 godina od izgradnje crkve u Surčinu i zahvalni smo Bogu što je imamo. Proslava jubileja je trebala biti održana prošle godine, ali je zbog epidemijskih mjera odgođena. Drago mi je što smo mi župljani ustrajni u svojoj vjeri. Također, ponosni smo što je župa dobila financijska sredstva od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u dva navrata, od kojih smo uspjeli adaptirati podrum“.

Petar Štampar je glavni odbornik u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, koji je tom prigodom rekao: „Okupili smo se kako bismo proslavili 125. obljetnicu postojanja naše crkve. Osobito mi je drago što smo uredili i staru dvoranu koja je bila zapuštena kako bismo se u njoj mogli družiti i obavljati druge aktivnosti. Najbitnije je da se družimo i da gradimo zajedništvo“.

Nakon blagoslova u preuređenom prostoru uslijedilo je prvo druženje župljana i gostiju. Svojim skladbama su ih zabavljali mladi tamburaši Hrvatske čitaonice Fischer, također jedni od sljedbenika očuvanja svog identiteta i bogate povijesne kulture i tradicije.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Obaveštenje o kolačićima