15. obljetnica HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 44

jelacic 15 godina sl.1Bogatim i sadržajnim kulturnim programom 25. studenog 2018. HKPD Jelačić iz Petrovaradina obilježilo je 15 godina plodnog rada. Obilježavanje jubileja bilo je podijeljeno na vizualni i glazbeni dio. U Spomen domu bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, najprije je otvorena retrospektivna izložba koju su priredili mr. grafičkog dizajna Darko Vuković i povjesničarka Ivana Andrić Penava. U jednom prostoru posjetitelji su se kroz izložbu starih fotografija mogli upoznati s prošlošću Petrovaradina i Hrvatima koji su činili autohtoni i većinski narod u tom gradu. Drugi izložbeni prostor bio je posvećen djelovanju udruge Jelačić kroz razne aktivnosti, zabilježene okom kamere tijekom proteklih godina. Središnja svečanost održana je u Studiju M u Novom Sadu, na kojoj su se predstavile sve sekcije i odjeli ovog Društva i tamburaški orkestar Hajo iz Subotice.

Tradicija u novom ruhu

Osnivačka skupština prvog petrovaradinskog Društva s hrvatskim predznakom u novijoj povijesti HKPD-a Jelačić održana je 25. studenog 2003. godine na spomendan svete Katarine, u Isusovačkom samostanu svetog Jurja uz blagoslov biskupa mons. Đure Gašparovića. Društvo je ponijelo ime najslavnijega hrvatskoga bana Jelačića, rođenog na samo 100 metara od samostana sv. Jurja. Za prvog predsjednika Društva izabran je Petar Barbek. Svećenstvo, kako u povijesti tako i danas, prema riječima sadašnjeg predsjednika Jelačića Petra Pifata, zaslužno je za iniciranje brojnih kulturnih i prosvjetnih pokreta u povijesti, o čemu svjedoči i činjenica da je i Društvo Jelačić pokrenuto inicijativom srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića, ali i drugih svećenika iz Petrovaradina, koji su hrabrili članove svojih župskih zajednica da podrže osnivanje društva. Udruga je službeno registrirana 8. ožujka 2004. godine u Ministarstvu za manjinska i ljudska prava Srbije i Crne Gore. Kroz različite sekcije (glazbenu, literarnu, dramsku, znanstvenu), Udruga s uspjehom promovira hrvatsku kulturnu baštinu kojom se do Drugog svjetskog rata u Petrovaradinu bavilo 30-ak udruga. 
Jelačić pokušava niz godina na kulturnoj sceni oživjeti neke tradicije u novome ruhu, čak i uvesti i neke nove poput klapskog pjevanja koje nije tradicija na ovim prostorima, a koje je atraktivno jer s uspjehom promičemo dalmatinsku suvremenu skladbu. Njegujemo tamburašku glazbu, neizostavno uz harmoniku koja je bila bitan element orkestara u Petrovaradinu kao samostalni instrument. Svojim velikim uspjehom smatramo naš poseban projekt opere za djecu Snježna kraljica koju smo ponovno oživjeli, zahvaljujući suradnji s Muzičkom školom Isidor Bajić u Novom Sadu, Bajićevim slavujima, dječjim zborom tamošnje muzičke škole. Objavili smo i nekoliko članaka povijesno-istraživačke sekcije i nekoliko knjiga, a najvažnija nam je knjiga Ban Jelačić od Petrovaradina do Beča. Također, naš zbor je 2014. godine izdao svoj CD izabranih skladbi uglavnom hrvatskih autora iz Srijema, mahom iz Petrovaradina, kao i duhovne i svjetovne glazbe. Istaknuo bih i nogometnu sekciju koja je značajna po brojnim priznanjima i peharima. Od ove godine najvažniji nam je najmlađi odjel koji smo pokrenuli. Najmlađi članovi naše udruge okupljeni su u dječjoj radionici Petrovaradionica u kojoj se literarni, dramski i likovni sadržaji edukativno prenose na djecu, s akcentom na hrvatsku, katoličku stranu osobnosti i identiteta. Na taj način pokušavamo ostvariti perspektivu za naš narod ovdje, za našu zajednicu i društvo”, navodi Pifat. 

Još uvijek bez svojih prostorijajelacic 15 godina sl.2

Ipak, kroz 15 godina djelovanja ove udruge, još uvijek nemaju vlastiti prostor. Nadaju se da će uskoro biti trajno riješeno pitanje prostora u rodnoj kući bana Jelačića.
„Selili smo se iz biskupijskog prostora u prostor u Beogradskoj 7, koji je bio plaćen jedno vrijeme. Još uvijek smo u župi svetog Križa u Petrovaradinu, ali sve je to nedovoljno zbog naših potreba za vježbanjem kao i za ozbiljniji rad. Tu nadu imali su i moji prethodnici, trojica predsjednika. Imam je i ja. No, kad god mi se učini da smo jako blizu ispunjenja te nade i rješenja problema, čini se da se uvijek postave izvjesne prepreke da se to ne ostvaruje. A nama je to preko potrebno. Mi smo formalno Društvo koje ima svoje sadržaje, preko 400 članova, od kojih 60 vrlo aktivnih. Imamo razne odjele, sekcije, kojima treba svakodnevno korištenje prostora”, kaže Pifat.
Dok se još uvijek čeka trajno i konačno rješenje obnove spomen doma, HKPD Jelačić je tu prazninu uz dopuštenje Hrvatskog nacionalnog vijeća koje je vlasnik tog objekta, htjelo malo oplemeniti:
„Riječ je o retrospektivnoj izložbi djelovanja HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina. Osmišljena je na način da se u prvoj sobi može vidjeti kratka povijest Petrovaradina, s naglaskom povezanosti Bana Jelačića s Petrovaradinom. U drugoj prostoriji moglo se vidjeti kako se uspomena na slavnog bana čuva danas kroz djelovanje Društva Jelačić: njihove aktivnosti, sekcije i nagrade i priznanja koje su dobili kroz svoje djelovanje”, kaže jedna od autorica izložbe povjesničarka Ivana Andrić Penava, koja je sudjelovala u pravopisnom, književnom i literarnom dijelu pripreme tekstova za izložbu.
Udruga Jelačić je Društvo koje je svojom kvalitetom i trajanjem pokazalo da vrijedi. To je potvrdila i potporom državnih institucija, koju dobija svih proteklih 15 godina.
„Nije veliki broj udruga u hrvatskoj zajednici kulture koje su starije od 15 godina. To je posljedica nesretnih povijesnih okolnosti. Tek je 10-ak od ukupno 40 hrvatskih udruga starije od tih godina.  HKPD Jelačić se na kulturnoj mapi izdvaja svojim bogatstvom programa. Nama koji dolazimo iz područja kulture, pa onda i politike, dužnost je tu vrstu aktivnosti podupirati što više, kako bi mogli svoje potencijale, koji nisu mali, još bolje realizirati. Trebamo biti ponosni na HKPD Jelačić, na ono što su u proteklih 15 godina uradili i da će se to na najbolji način reflektirati kada se rodna kuća bana Jelačića ili dio prostora Spomen doma, na najbolji način užljebi na ono što je Jelačić do sada uradio s posebnim osjećajem kulture sjećanja kada je u pitanju Petrovaradin, ban Jelačić i hrvatska zajednica”, kazao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.
Osim potpore HNV-a, udruga iz Petrovaradina ima od ove godine i potporu  Grada Novog Sada i pokrajinskog tajništva.
„Mi smo više puta isticali da politike financiranja kulturnih udruga nisu ujednačene i da postoji velika nerazmjera kada su u pitanju i druge zajednice, pojedine lokalne samouprave. Više puta smo to isticali. Ove godine smo zajedničkim naporima učinili jedan krucijalni iskorak kada je u pitanju opseg sredstava koje Grad Novi Sad putem javnih natječaja daje za ovo Društvo. To se i u budućnosti može očekivati s obzirom na to da je gradonačelnik Miloš Vučević istaknuo kako ovo nije izuzetak nego će biti pravilo da pripadnici hrvatske zajednice na teritoriju Grada Novog Sada mogu očekivati potporu kakvu imaju i druge manjinske zajednice i njihove kulturne institucije. Mislim da je to na obostrano zadovoljstvo. Na taj način govore da su spremni podupirati inicijative i prakse koje dolaze iz hrvatske zajednice”, ističe Žigmanov.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa predstavili su se članovi svih sekcija i odjela koji vrijedno rade u ovoj udruzi. Najprije su se predstavili najmlađi članovi radionice Petrovaradionica, izvođenjem skeča o banu Jelačiću, a potom i ostali: zborovi, klapa, tamburaška sekcija i Bajićevi slavuji, koji su izveli dio dječje opere Snježna kraljica. Uz veliki broj posjetitelja svečanosti su nazočili opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Ivan Sabolić, iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ivan Ušumović, glavna i odgovorna urednica redakcije na hrvatskom jeziku RTV-a Jelena Tumbas, župnici, predstavnici hrvatskih udruga iz Vojvodine, kao i predstavnici Zavičajne udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata. Svim zaslužnim pojedincima, članovima udruge kao i predstavnicima institucija koje su pružale podršku radu udruge Jelačić proteklih godina, uručene su zahvalnice, plakete i prigodni darovi.

Izvor: Hrvatska riječ (S. D.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima