20. Festival bunjevačkih pisama

Objavljeno: 23.10.2020. Pregleda: 46

festival bunjevacki pisamaNeće Dunav zbog nas stati subotičkog Tamburaškog ansambla Ruže najbolja je pjesma ovogodišnjeg Festivala bunjevački pisama, koji je zbog epidemiološke situacije priređen virtualno bez publike, odnosno kao snimka koja je emitirana u nedjelju, 4. listopada, na televiziji K23 i online na njihovoj web stranici. Pjesmu Neće Dunav zbog nas stati, koja je dobila najviše bodova stručnoga žirija skladao je član spomenutoga sastava Sebastijan Kantur. Ova se pjesma pokazala pravom uspješnicom, jer je nagrađena i za najbolji aranžman (skupa s pjesmom Salaš kao svjetionik ansambla Hajo, koju su aranžirali Tomislav Vukov i Marinko Piuković), a osvojila je nagradu i za najbolji tekst (autor Ninoslav Radak).

Drugu nagradu stručnoga žirija dobila je Snežana Kujundžić iz Subotice za numeru Zbog tebe jesam, koju je izveo Davor Knežević, a treće mjesto pripalo je Magdaleni Temunović iz Subotice za pjesmu Ja sam cura panonske ravnice, koju je mlada glazbenica i izvela skupa s tamburaškim ansamblom Rujna zora.

Najbolji debitant i nagrada publike

Najbolji debitant ove godine je Davor Knežević, a nagradu za najboljeg interpretatora podijelili su, osvojivši isti broj bodova kod žirija, Davor Knežević i Sebastijan Kantur iz sastava Ruže.
Nagradu publike, koja je glasovala putem SMS poruka, dobila je pjesma Ja sam cura panonske ravnice koju izvode Magdalena Temunović i sastav Rujna zora.
Inače, ove godine imali smo prilike čuti sedamnaest novih pjesama, deset u izvedbi vokalnih solista u pratnji Festivalskog tamburaškog orkestra pod ravnanjem Mire Temunović te sedam u izvedbi tamburaških sastava. Sudionici su bili mahom iz Subotice, dok ih je dvoje bilo iz Sombora. I ove godine bit će objavljen CD s novim festivalskim pjesmama, a njegova promocija bi trebala biti održana krajem godine.

Dojmovi pobjednika

U ansamblu Ruže prezadovoljni su ovogodišnjim, za njih četvrtim samostalnim nastupom na Festivalu bunjevački pisama, gdje su inače već i ranije osvajali nagrade, poput druge nagrade stručnog žirija 2018. godine.
„Nismo se nadali ovakvom uspjehu ove godine, nagrade nam puno znače za prepoznavanje kod publike. Nema smisla praviti pjesme ako ih ne podijeliš s drugima. Nadamo se da će pjesma zaživjeti kod publike, planiramo ju izvoditi na nastupima te za nju, ako dozvole mogućnosti, snimiti i video spot. Pjesma je ljubavne tematike, locirana u Petrovaradinu na Dunavu. Tekst govori o ljubavnim nedaćama koje dođu i prođu, a na kraju pamtimo samo ono lijepo“, kaže Ninoslav Radak iz ansambla Ruže.
Osnovani 2012., Ruže u sadašnjem sastavu djeluju od početka 2017. godine. Bave se, kako kažu, očuvanjem tradicijske glazbe, ali prilagođavaju tamburi i druge žanrove. Njihov rad je također zamijećen i u Hrvatskoj gdje su uspješno nastupili na festivalima Zlatni glas zlatne doline i Aurea fest.

Nove nade

Sedamnaestogodišnja Magdalena Temunović je drugi puta nastupila na festivalu, a kao skladateljici, ovo joj je bio debi. No, nagrade koje je ovih dana osvojila, ne trebaju čuditi, jer je praktički cijeli život okružena tamburom i tamburašima. Dugogodišnja je članica orkestra HGU Festival bunjevački pisama, a trenutno je učenica IV. razreda srednje Muzičke škole u Subotici na odsjeku tambure. 
„Komponirala sam pjesmu na tekst Stipana Bašića Škarabe, a aranžman sam uradila zajedno s ansamblom Rujna zora. Jako sam sretna, zadovoljna i ponosna na nagrade, posebno nagradu publike, a zadovoljne su i kolege iz ansambla Rujna zora. Pjesmu sam napisala za dva dana, a uvježbavali smo je oko mjesec dana. Moguće je da ću i ubuduće raditi pjesme za Festival, jer se planiram i dalje baviti muzikom. Naime, sljedeće godine planiram upisati Glazbenu akademiju u Osijeku, odsjek tambure«, kaže Magdalena Temunović. 
Debitant i jedan od najboljih interpretatora Davor Knežević se već duže vrijeme bavi rock i pop glazbom, no sada se uspješno oprobao i u vodama tamburaške glazbe.
„Ovaj festival mi je pružio jedno divno iskustvo, zaista jedna prelijepa manifestacija, a što se tiče nagrada, one su mi itekako od velikog značaja. Moje izvođenje su prepoznali i ocijenili po meni veoma stručni članovi žirija. Njihovom odlukom sam dobio nagrade za najboljeg interpretatora i nagradu za najboljeg debitanta zbog čega sam zaista presretan i zahvalan. Mislim da ću i ubuduće nastupati na ovom festivalu. Do sada nisam radio s tamburašima ali mi nije bilo teško, brzo sam se snašao“, kaže Knežević.

Zahvala 

Festival bunjevački pisama organizira istoimena hrvatska glazbena udruga iz Subotice. Predsjednik Upravnog odbora HGU Festival bunjevački pisama dr. Marko Sente se na kraju ovogodišnje manifestacije zahvalio svim sudionicima, pokroviteljima i sponzorima Festivala. 
„Festival bez publike nije festival. Žao nam je što smo večeras zbog svima nam znanih razloga ove godine, jubilarni 20. festival morali organizirati na ovaj način. No, zdravlje sviju nas je prioritet. Nadamo se da je publika i na ovaj način uživala u novim pjesmama i da je bar neku upamtila. Dvadeseti festival je za nama, i puno lijepih skladbi koje vjerujem da publika zna, da ih se sjeća i da će ih i dalje pjevušiti. To je smisao, cilj i nagrada svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli Festivalu u protekla dva desetljeća“, kaže Sente.
Sve pjesme s ovogodišnjeg Festivala bit će uskoro dostupne na Youtube kanalu HGU Festival bunjevački pisama.
Pokrovitelj festivala je Primorsko-goranska županija, a održavanje ovogodišnje manifestacije pomogli su i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Grad Subotica, Pokrajinsko tajništvo za propise, obrazovanje, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima