200 godina od izgradnje crkve u Stanišiću

Objavljeno: 17.10.2016. Pregleda: 40

izgradnja crkve u stanisicuJubilarna godina u Stanišiću u kojoj je proslavljeno 200 godina od izgradnje crkve posvećene Imenu Marijinom okončana je u subotu, 8. listopada svetom misom. Dvojezičnu misu predslavio je biskup Subotičke biskupije, mons. dr. Ivan Pénzes u zajedništvu s vlč. Mirkom Štefkovićem, vlč. Árpádom Pásztorom župnikom Telečke, vlč. Ákosom Gutasijme župnikom iz Horgoša i mjesnim duhovnim pastirom, vlč. Antalom Egedijem, lemeškim župnikom.

Prije svete mise lokalno i lemeško društvo poštovatelje Gospine krunice razmatrali su kroz molitvu radosna otajstva, a za sve nazočne bila je prigoda za svetu ispovijed. Naime, papa Pio VII. darovao je dokument kao odgovor na molbu barunice Julije Redl o mogućnosti zadobivanja potpunog oprosta svih grijeha u stanišićkoj crkvi o posebnim prigodama i uvjetima. Rimski biskup card. Braschio de Honestis službujući u bazilici Santa Maria Maggiore po papinom naputku 1815. odobrio je neopozivo i za sva vremena zadobivanje milosti onome tko se na dan proštenja i posvete crkve, od večernje premise do zalaska sunca na blagdan Imena Marijinog, iskreno pokaje za opačine i grijehe, pričesti i moli u crkvi na nakanu uspostavljanja i širenja mira među kršćanskim crkvama i zajednicama, iskorjenjenje jeretika i uzvišenje Majke crkve. Ista milost može se zadobiti na blagdan Rođenja BDM, tj. osam dana prije i dva po blagdanu.

Mons. Pénzes tijekom homilije istaknuo je značaj riječi jubilej, stalnu nazočnost oltarskog sakramenta i ulogu crkve kao građevine i kao žive institucije. Pojasnio je i život kroz oči prava, vrijedna i radna kršćanina i dotakao se eutanazije te brojnih primjera iz svakodnevnog života u zemlji i svijetu. Etelka Pekter, zadužena za rukovođenje restauracijom i održavanje crkve zahvalila je svećenicima i svima koji doprinose održavanju žive vjere. Pod misom je pjevao mjesni ženski zbor dok je za orguljama bio György Mandić, restaurator orgulja koji posljednjih godina radi na održavanju i restauraciji instrumenta.

Podsjetimo: prošle godine obilježeno je 200 godina od postavljanja temeljnog kamena za izgradnju crkve, dok je ove godine obilježena 200. obljetnica od posvećenja crkve, što je učinjeno 4. listopada 1816.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Željko Zelić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima