22. Festival bunjevački pisama

Objavljeno: 10.10.2022. Pregleda: 57

Među 14 novih skladbi pisanih namjenski za Festival bunjevački pisama, po ocjeni stručnog žirija, za najbolju pjesmu proglašena je Priča o tamburi, autora glazbe i teksta Gorana Jakusa. Pobjedničku pjesmu izveo je dugogodišnji sudionik ovoga festivala i zaljubljenik u tamburašku glazbu Martin Vojnić Mijatov.

Nakon dvije godine Festival se ponovno vratio među ljude, među publiku koja već više od dva desetljeća prati i podržava tamburašku scenu Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama. Festival je održan u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici 25. rujna 2022. godine, a i ove godine, zahvaljujući sudionicima, dobio je međunarodni predznak.

Nagrađeni autori i sudionici Festivala

Osim prvonagrađene pjesme, dodijeljena su i druga priznanja. Drugu nagradu stručnog žirija dobio je Tomislav Vukov, skladatelj i autor teksta za pjesmu Sokak mali, koju je izveo ansambl Hajo. Treća nagrada pripala je Vojislavu Temunoviću za pjesmu Bunjevčice mala, koju je izvela Iva Molnar, a nagradu za najbolji do sada neobjavljeni tekst dobila je Snežana Kujundžić za pjesmu Tiha ravnica. Najbolji aranžman na festivalu, po ocjeni stručnog žirija potpisali su članovi ansambla Ruže, koji su s pjesmom Moja jedina osvojili i nagradu publike. Tekst za ovu pjesmu napisao je Ninoslav Radak, dok je autor glazbe Sebastijan Kantur. Davor Knežević (pjesma Tiha ravnica) ponio je titulu najboljeg interpretatora 22. Festivala bunjevački pisama, dok je za najboljeg debitanta proglašen Marko Grmić, koji je izveo pjesmu Zvizde sjaje. Osim nagrađenih, na ovogodišnjem Festivalu nastupili su i Iva Gabrić, Tamburaški sastav Prijatelji tambure (Bihać – Bosna i Hercegovina), Boris Dević, Anamarija Kuntić, Ladislav Huska, Miljana Kostadinović, Iva Molnar, ansambl Ravnica i Slaven Stilinović (Hrvatska). Sve soliste je pratio Veliki festivalski tamburaški orkestar koji je uvježbala i 17. puta njime dirigirala Mira Temunović.

Na kraju programa posjetitelje i sudionike programa pozdravio je predsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente, koji je među ostalim rekao: „Radujem se da vas sve mogu pozdraviti uživo, a ne putem malih ekrana. Hvala što s nama uživate u svakoj novoj skladbi, što se radujete novom izvođaču, novom članu Festivalskog orkestra, koji svojim trudom i radom uljepšavaju ne samo Festival i festivalsku večer nego nam uljepšavaju i život“.

Velika organizacija

Da je festival velika organizacija jasno je svima. Potrebno je za svaki od njih animirati ljude koji će pisati pjesme, tekstove, glazbu, aranžmane, a na kraju i pronaći izvođače, uvježbati orkestar... „Nakon dvije godine kako nismo imali uživo koncert trebalo je sve ponovno pokrenuti i animirati, rekao bih pokrenuti kompletan organizacijski mehanizam. U tome smo uspjeli i sada na kraju mogu reći da smo zadovoljni organizacijom, kao i samom manifestacijom“, kaže dopredsjednik HGU-a Festival bunjevački pisama Vojislav Temunović.

Iako Festival ima tradiciju i ljudi su se naviknuli na njega, uvijek je potrebno dodatno animirati, kako skladatelje, tako i soliste. Po riječima Temunovića, češće se javljaju tekstopisci negoli skladatelji, te su skladatelji u mogućnosti pročitati više tekstova i odabrati onaj kojega su spremni uglazbiti. Uz to, prisutni su i oni koji potpisuju i tekst i glazbu. Ove godine prvi puta na Festivalu su sudjelovali i gosti iz Bihaća, a tijekom proteklih godina gostovali su tamburaši i iz drugih zemalja okruženja. Već godinama unazad na Festivalu sudjeluju i tamburaški sastavi iz Hrvatske, kao i vokalni solisti. „Radujem se da i drugi čuju za Festival i da žele u njemu sudjelovati. Prije četiri godine započeli smo suradnju s Festivalom tamburaške glazbe Zlatnog glasa, zlatne doline u Općini Kaptol u Hrvatskoj, no korona je to sve nekako usporila. Ta suradnja je urodila gostovanjem Slavena Stilinovića na prošlogodišnjem, ali i ovogodišnjem festivalu, kao i time da su naši predstavnici gostovali na njihovom festivalu u svibnju ove godine“, priča Temunović.

Već je uobičajena praksa da tamburaši odmah po završetku festivala krenu sa studijskim snimanjem svih pjesama, kako bi sve one ostale trajno zabilježene. Snimanje je, po riječima Temunovića, započelo odmah u ponedjeljak, a promocija novog CD-a se očekuje na gala koncertu koji će biti održan 30. studenoga 2022. godine u subotičkoj Sinagogi, kada će i prof. Mira Temunović obilježiti zlatni jubilej – 50 godina s tamburom.
Tako se možemo vratiti na naziv pobjedničke pjesme koja samo potvrđuje da će se o tamburi, pa i tamburašima još dugo pričati.

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima