25 godina Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata

Objavljeno: 15.12.2016. Pregleda: 37

25 godina zajednica protjeranih hrvataObilježavanje 25. godina osnutka Zajednice obuhvatilo je niz događanja: polaganje vijenaca na obiteljskoj grobnici bana Josipa Jelačića u Zaprešiću, svetu misu i potom svečanu skupštinu u novozagrebačkome naselju Siget, u okviru koje je održan i cjelovečernji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume.

Na grobnici bana Jelačića

Prije skupštine predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije Krunoslav Đaković i Izaslanstvo Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata na čelu s predsjednikom Matom Jurićem zaputili su se u Nove Dvore u Zaprešiću. Ondje su položili vijence i zapalili svijeće na obiteljskoj grobnici najslavnijega hrvatskog bana, Petrovaradinca Josipa Jelačića. U poslijepodnevnim satima je u prostorijama Zajednice također prigodom obljetnice otvorena i likovna izložba slikarice iz Siska Barbare Turkalj Močilac, rođene u Nikincima.

Po povratku u novozagrebačko naselje Siget, gdje je u župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa najprije služena sveta misa za sve Hrvate protjerane iz Srbije, uslijedila je u župnoj dvorani svečana skupština Zajednice, u okviru koje je bio i cjelovečernji koncert Velikoga tamburaškog koncerta Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Matija Gubec iz Rume.

„Zaboravimo li svoj zavičaj, zaboravit ćemo sebe same i nestati“

Skupština je započela odavanjem počasti minutom šutnje svim preminulim članovima Zajednice, svim ubijenim i nestalim Hrvatima tijekom devedesetih i svim poginulim hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske. Među gostima bili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Srbije i ujedno predsjednik Hrvatskog kulturnog centra Srijem iz Srijemske Mitrovice Krunoslav Đaković, tajnica HKPD-a Jelačić Marina Karavanić, predsjednik HKPD-a Matija Gubec iz Rume Pavle Škrobot, saborski zastupnik general Željko Glasnović, ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, predsjednik Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata Antun Vujević, prvi predsjednik Zajednice Milan Bićanić, počasni predsjednik Zajednice Antun Plivelić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Ante Jelić, te Jasminka Domaž, dugogodišnja urednica i voditeljica emisije Hrvati izvan Hrvatske Hrvatskog radija i Tuga Tarle, dugogodišnja djelatnica u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske.

Svečanu skupštinu Zajednice otvorio je njezin predsjednik Mato Jurić koji je, među ostalim, izjavio: „Ova naša svečana skupština, kao i svako okupljanje, u nama, protjeranim Hrvati iz Srijema, Bačke i Banata, isprepliće ponos i tugu, radost i žalost. Ponosni smo i što smo u vrijeme Miloševićeve pripreme agresije na Republiku Hrvatsku, kao i za vrijeme agresije, imali mudrosti i hrabrosti, mada ostavljeni, skoro od svih, donositi odluke koje su se pokazale nužno ispravnima u tim vremenima. (...) Ponosni što smo se odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku osnovali ovu našu Zajednicu, u koju su protjerani Hrvati iz Srijema, Bačke i Banata imali puno povjerenja, a i danas ga imaju, što potvrđuje i ovaj skup (...) Ovo je i prigoda da još jednom zahvalim svim hrvatskim braniteljima, a osobito našim Srijemcima koji su svoje živote utkali u slobodu Hrvatske, svima onima koji su svojim djelovanjem u proteklih 25 godine pomagali i pomažu radu Zajednice, a posebno bivšim predsjednicima Milanu Bičaniću, Antunu Pliveliću i pokojnom Franji Orloviću, te Zvonimiru Cvijinu, Zlatku Pinteru i pokojnom Ivanu Bonusu, jednima od utemeljitelja Zajednice. Svoj govor je zaključio ovim mislima: „Svjesni činjenice kako su naša sadašnjost i budućnost neraskidivo isprepletene s našom prošlošću, a zaboravimo li svoj zavičaj, zaboravit ćemo sebe same i nestati, kao što nestaje sve što svoju povijest u zaboravu izgubi.“

Ponos Grada Zagreba

Okupljenima se obratio i prvi predsjednik Zajednice Milan Bićanić koji se prisjetio vremena nastanka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, same Zajednice ali i tragičnih događaja koji su Hrvatima iz Srijema, Bačke i Banata zauvijek promijenili sudbine.

Počasni predsjednik i jedan od utemeljitelja Zajednice Antun Plivelić u svom je pozdravnom govoru podsjetio na masovni egzodus srijemskih Hrvata početkom i sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, što je zapravo i rezultiralo osnivanjem Zajednice u prosincu 1991. godine, te naglasio srijemsko zajedništvo kao najveću snagu Zajednice, koja joj je i osigurala kontinuitet kroz 24 godine svoga djelovanja.

“Bilo je to teško vrijeme koje je od nas tražilo mudre odluke, vruće srce i hladnu glavu“, ustvrdio je Antun Plivelić i dodao kako je upravo Zajednica bila ta snaga koja je pomagala Hrvatima iz Srijema, Bačke i Banata u njihovim najtežim trenucima, a danas promiče iskonsko zajedništvo Srijema, Bačke i Banata koje sada dijeli državna granica. „Mi to ne bismo mogli postići da nismo imali potporu hrvatskih institucija, ali i mnogih običnih ljudi. Kako već trajemo 25 godina iskreno se zahvaljujem svima koji su na bilo koji način utkali sebe u rad Zajednice“, rekao je Plivelić.

Suradnja s Hrvatima u Srbiji

Kako je jedan od temeljnih razloga postojanja Zajednice i suradnja s hrvatskom nacionalnom zajednicom u Srbiji, napose s Hrvatima koji su ostali živjeti u Vojvodini, među govornicima je bio Krunoslav Đaković, predstavnik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Srbije. U svom obraćanju prisutnima, skupštinu je, među ostalim, nazvao blagdanom sjećanja i zajedništva svih nas Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, i onih koji su devedesetih otišli i onih koji su ondje ostali, te kako nikako ne smijemo zaboraviti tko smo i odakle smo sve dok nam naše srce bije, aludirajući pritom na stih hrvatske himne koju je na početku skupštine izveo rumski tamburaški orkestar. Na kraju je kao govornik nastupio osvjedočeni dugogodišnji prijatelj Zajednice i pokrovitelj Svečane skupštine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je pozdravio sve okupljene u ime Grada Zagreba, te je, među ostalim, rekao da će Hrvatima iz Srijema, Bačke i Banata njegova vrata uvijek biti otvorena, a njegov suradnik Stipe Zeba u svome obraćanju izjavio je da su Hrvati iz Srijema, Bačke i Banata bili i ostali ponos grada Zagreba.

Iako iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati skupštini, predsjednik DSHV-a, zastupnik Hrvata u beogradskoj skupštini Tomislav Žigmanov, uputio je Zajednici pozdravno pismo u kom se navodi kako su se etnički motivirano nasilje i progoni Hrvata iz Vojvodine devedesetih provodili bez povoda, te da je zajednička zadaća čuvanje sjećanja na to razdoblje.

Dodijeljene zahvalnice

Na skupštini su dodijeljene i svečana povelja i zahvalnice prigodom 25. obljetnice postojanja Zajednice. Milan Bandić dobio je povelju počasnoga člana Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a Zdravko Ronko zahvalnicu za veliki doprinos i nesebičnu potporu Zajednici. Zahvalnica za pokroviteljstvo nad svečanom skupštinom prigodom njezine 25. godišnjice dodijeljena je Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a Smiljko Barišić, njezin dugogodišnji član, zahvalnicu za sponzorstvo. Zahvalnicu je dobilo i HKPD Matija Gubec iz Rume za nastup prigodom 25. godišnjice Zajednice.

Tražila se pjesma više

Prije samog nastupa predsjednik rumskoga društva Pavle Škrobot je među ostalim podsjetio „na tradiciju Društva kojeg vodi, a koje već punih 113 godina demonstrira bogatstvo srijemske glazbene kulture u svojoj punoj raskoši, pritom pokazujući bogatstvo svoje kulture i tradicije, običaja koje su generacijama njegovali u burnim stoljećima provedenim u širokoj panonskoj ravnici i tako ostavili dubok, neizbrisiv trag u širokoj lepezi hrvatske kulture.“

Za skladbu kojom je započeo koncert zaslužan je najpoznatiji skladatelj i dirigent tamburaške glazbe Sava Vukosavljev, osnivač Novosadskog tamburaškog orkestra i veliki prijatelj Društva. Skladbu U Rumi na Bregu posvetio je Društvu Matija Gubec i svom prijatelju Miši Kunu, dugogodišnjem počasnom predsjedniku Društva i tamburašu. Nakon toga, dugogodišnja solistica ovog orkestra Katarina Atanacković otpjevala je najprije pjesmu dirigenta orkestra Josipa Jurce Sviraj tamburo, a potom je uslijedio Srijemski splet također u njezinoj izvedbi. Od solističkih nastupa, osobito je bio zapažen onaj Marije Ratančić. Velikim pljeskom u više navrata nagrađeni su i nastupi Dušana Stupara, koji je već preko 40 godina pjeva s rumskim tamburašima, i Zorana Lepšanovića.

Koncert je završen pjesmom Srijemu se vraćam, srijemskom neslužbenom himnom, skladatelja Ivice Plivalića, a na stihove Hrtkovčanina Zvonimira Nemeta. Koliko je publika bila oduševljena cjelovečernjim koncertom, pokazuje i činjenica da izvođačima nisu dali da odu s pozornice jer su stalno tražili pjesmu više.

„Svako okupljanje Srijemaca uvijek je poseban doživljaj kada susrećemo drage prijatelje i poznanike s jednakom radošću kao prije, budi u nama uspomene na događanja slijedom nekoliko desetljeća, ali je i nepresušni izvor duhovnih vrijednosti i traganja za ljepotom života koje su naraštaji prije nas stoljećima gradili i brižno održavali, a mi od njih baštinili i čuvamo ih za generacije koje dolaze“, tim je riječima zaključen službeni dio svečane skupštine.

                                                           

                                                                                                                                   Izvor: Hrvatska riječ (Ivana Andrić Penava,

                                                                                                                                            fotografije: Petar Gašparović, Goran Roksandić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima